Så ska gifter i vattnet stoppas

Uppsalaforskare söker nya vägar att spåra hälsofarliga kemikalier i dricksvattnet. Ny teknik har gjort det möjligt att utveckla bättre metoder.

Synar vattnet. Rikard Tröger och Karin Wiberg hoppas hitta nya metoder för att screena efter farliga ämnen i dricksvattnet.

Synar vattnet. Rikard Tröger och Karin Wiberg hoppas hitta nya metoder för att screena efter farliga ämnen i dricksvattnet.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-12-04 10:00

I ett kylrum på plan fyra står 30 stålbehållare med tolv liter vatten i varje. Efter anrikning och rening består provet av någon milliliter och kommer att bidra till utvecklingen av en ny metod för att förebygga ett säkrare dricksvatten i Sverige.

Vi befinner oss i ett laboratorium på Mark-Vatten-Miljöcentrums lokaler i Ultuna. På ett bord bland surrande maskiner står glasflaskor på rad, en av dem har beteckningen H2O...

– Det finns ingen rimlig chans för vattenverken att hålla koll på alla hälsofarliga kemikalier. Det är extremt kompetens- och tidskrävande. Nu utvecklar vi metoder för att kunna screena efter farliga ämnen i dricksvattnet när det finns misstankar om det, säger Karin Wiberg, professor i organisk miljökemi.

Karin Wiberg är projektledare för det pågående Safe Drink-projektet med ett femtontal personer vid bland annat Sveriges lantbruksuniversitet, Livsmedelsverket och Uppsala universitet. Nya metoder ska förbättra kontrollen av förekomsten av hälsofarliga kemiska föroreningar i dricksvatten. Metoderna kommer att prövas på dricksvatten i Uppsala och Stockholm.

Förutsättningarna att utveckla nya metoder för kemikaliespårning har utvecklats enormt.

– Det är först på senare år som nödvändig teknik har kommit till, säger doktoranden Rikard Tröger som börjat vänja sig vid den tekniska processen.

Vattenprover, till exempel från ytvattnet i Fyrisån och Ekoln, ska först filtreras från alla partiklar. Därefter sugs vattnet igenom ett rör med packmaterial och de intressanta ämnena fastnar i materialet. Av tolv liter vatten koncentreras föroreningarna ner till cirka en milliliter som analyseras och används i metodutvecklingen. Även dricksvatten från vattenverken kommer att användas framöver.

– Det verkliga målet är att vi i så stort omfång som möjligt ska kunna mäta det som finns i vattnet.

Forskningsprojektet kom till efter rapporter om problem med perfluorerade ämnen i grund- och dricksvatten.

Karin Wiberg säger att målet inte är att hitta nya problem utan utveckla nya metoder för att upptäcka andra kemiska hälsorisker på ett tidigt stadium.

Finns det anledning att vara orolig över dricksvattnet?

– Man kan inte utesluta förekomsten av hälsofarliga ämnen, men det finns inga misstankar om att människor skulle bli sjuka av dricksvatten. Jag tror att man tryggt kan dricka vattnet och det finns inget som säger att vatten på flaska är bättre.

Fakta Larmrapport om giftiga ämnen

Flera av Uppsala vattens brunnar i Stadsträdgården stängdes av 2012 efter att perfluorerade ämnen hittats. Uppsala kommun och länsstyrelsen är samstämmiga i att det är från Ärna som dessa ämnen kommer, på grund av brandskyddsövningar på Ärna garnison. Livsmedelsverket har under 2014 gjort en nationell kartläggning som visar att 109 av 1 800 anläggningar med grund- och ytvatten kan vara påverkade av perfluorerade ämnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!