Så ska flyktingmottagandet lösas

Flera konkreta förslag till hur mottagningen av asylsökande och flyktingar till Uppsala kommun kan förbättras blev resultatet av ett konferensdygn för höga tjänstemän.

Samordning. Erik Pelling (S), Jan Holmlund, Mats Norrbom och Giggi Thomson redovisade delresultat av konferensdygnet.

Samordning. Erik Pelling (S), Jan Holmlund, Mats Norrbom och Giggi Thomson redovisade delresultat av konferensdygnet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-12-11 18:25

Videon är inte längre tillgänglig

– Tjänstemän och förvaltningar har lagat efter läge under den gångna hösten när vi sett hur så många fler asylsökande barn och vuxna som kommit till Uppsala än vad vi tidigare räknat med. Det går inte längre. Därför var det nödvändigt att ta ett gemensamt grepp, sade Erik Pelling (S), kommunalråd med särskilt ansvar för flyktingfrågan, efter att konferensen avslutats på fredagseftermiddagen.

Det var omkring 25 förvaltningschefer och tjänstemän som samlades till konferensen för att under ett dygn ostörda kunna ägna sig åt att se vilka möjligheter det finns för kommunens olika förvaltningar att enskilt och tillsammans ta hand om nyanlända.

De förslag som lämnats från olika förvaltningar kommer att sättas samman till ett förslag till handlingsplan som Erik Pelling hoppas kunna antas vid kommunstyrelsens första möte efter nyår.

– Vi hoppas och tror att vi i dialog med oppositionen kan komma överens om en handlingsplan, och därför vill jag inte nu gå ut med vilka förslagen som kan ingå i planen är, sade Erik Pelling.

Däremot kunde han och socialförvaltningens chef Jan Holmlund berätta om en konkret åtgärd inför jul- och nyårshelgerna:

– Våra fritidsgårdar, som Grand i centrala Uppsala, kommer att hållas öppna över helgerna. För nyanlända ungdomar är det viktigt att ha någonstans att ta vägen även under de här helgerna då skolor och mycket annat är stängt, sade Jan Holmlund.

Direkt efter årsskiftet kommer en tjänst att tillsättas på kommunledningskontoret som ska ansvara för samordning av, och information om, flyktingmottagningen i kommunen, men också samordning med andra myndigheter, frivilligorganisationer och andra parter.

Klart är också att utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningarna ska öppna en gemensam mottagning från 1 februari 2016. Mottagningen ska vara ”en väg in” för personer som fått uppehållstillstånd och ska beredas plats i kommunen.

Tillgång till bostäder är ett av de största problemen inte bara för flyktingar. Men stadsbyggnadsdirektör Mats Norrbom ser möjligheter för kommunen att agera även där:

– Det går att i samband med markanvisningsavtal ställa krav på att en andel av bostäderna ska anvisas till nyanlända, och vi ska inte glömma möjligheter som finns att utveckla landsbygden. Det viktiga är att få hela boendekedjan att fungera, från akutboenden och bostadssociala lägenheter till permanentboenden, sade Mats Norrbom.

Fakta Konkreta åtgärder

Den S-ledda majoriteten kommer att i dialog med oppositionen lägga fram en handlingsplan för Uppsala kommuns flyktingmottagning.

Kommunens fritidsgårdar kommer att hålla extra öppet under jul- och nyårshelgerna.

Från 1 januari ska en person finnas på kommunledningskansliet med totalt samordningsansvar av flyktingfrågor, internt men också med andra myndigheter och organisationer. Till samordnaren knyts också stödresurser.

Från 1 februari etablerar utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen en gemensam mottagning för personer som fått uppehållstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om