Så ska ett coronafall i Uppsala hanteras

Risken för sjukdomsutbrott på grund av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket låg, men man ska tänka sig att enstaka importerade fall upptäcks här. Det uppger Region Uppsala.

Över 40 personer har avlidit och omkring 1 300 smittats av den nya coronaviruset. Enligt smittskyddsenheten vid Akademiska sjukhuset bör man tänka att misstänkta fall kommer att upptäckas här.

Över 40 personer har avlidit och omkring 1 300 smittats av den nya coronaviruset. Enligt smittskyddsenheten vid Akademiska sjukhuset bör man tänka att misstänkta fall kommer att upptäckas här.

Foto: TT/UNT

Uppsala2020-01-25 21:00

Under lördagen kom rapporter i medierna om att smittan av det nya coronaviruset 2019-nCoV kommit till Frankrike med personer som återvänt från Kina och haft sjukdomssymptom. 

Smittskyddsenheten inom Region Uppsala har på sin hemsida gått ut med information om spridningen och hur vården ska agera. 

– Vi försöker hålla oss uppdaterade om läget, främst genom Folkhälsomyndigheten som är det nationella navet i den här frågan. I nuläget är vi inte i något beredskapsläge eller liknande, säger Bodil Ardung, enhetschef på smittskyddsenheten i Uppsala.

Smittskyddsenheten konstaterar att man kan eller till och med ska tänka sig att enstaka fall kommer att upptäckas i Sverige, men att risken för ett utbrott av sjukdomen i Sverige är mycket låg.

– Vi är ett resande folk och det är därför sannolikt att viruset kan komma hit. Men bedömningen nu är att risken för ett sjukdomsbrott inte är stor, säger Bodil Ardung.

Smittskyddsenhetens information riktar sig främst till vården. Där beskrivs vad som krävs för att man ska anse att något är ett misstänkt fall. Det ska vara en patient med "feber och hosta som varit i Wuhanprovinsen i Kina eller som varit i kontakt med person med känd infektion med 2019-nCoV." 

En patient som ringer till vården och har symptom och övriga kriterier som gör att man måste misstänka att det skulle kunna röra sig om en smittad, ska inte åka till vårdcentralen eller akuten – om de inte är mycket sjuka och kräver ambulanstransport. 

I stället ska patienten uppmanas att kontakta 1177 för att få vidare instruktioner, eller så kontaktar vårdgivaren efter samtal med patienten, infektionskliniken, skriver Smittskyddsenheten. Och, betonas det i informationen, det är mycket viktigt att patienten eller vården kontaktar infektionskliniken innan patienten åker dit. 

Hur orolig ska man vara som Uppsalabo?

– Man behöver inte vara orolig om man inte varit i Kina de senaste veckorna, säger Bodil Ardung. 

Folkhälsomyndigheten har också lagt upp en sida med frågor och svar om det nya coronaviruset. De finns att läsa här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!