Så ska bristen på studentbostäder lösas

Akademiska hus har räknat att de behöver bygga 2 000 nya studentbostäder i Uppsala. Detta ska ske inom tio år.– Vi bygger det som efterfrågas av studenter, säger Susanne Malmgren, chef studentbostäder.

Studentbostäder. "Sovrummet och köket är de rum som spelar störst roll för de yngre", säger Katarina Graffman.

Studentbostäder. "Sovrummet och köket är de rum som spelar störst roll för de yngre", säger Katarina Graffman.

Foto: Tobias Flodin

Uppsala2018-02-16 17:05

Akademiska hus ansvarar för undervisningsbyggnader och campusmiljöer. 2014 beslutades att de ska bygga och förvalta studentbostäder. Fram till 2021 ska de medverka till att 11 000 student- och forskarbostäder produceras över hela landet. Akademiska hus har ambitionen att själva ha hand om cirka 6 000 av dessa.

– Vi har en giltig detaljplan på 700 boenden i Rosendal. Vi har en även en gammal byggnad i Ultuna som vi bygger om, den kommer att rymma 160 boende, säger Susanne Malmgren.

Studenter tillhör en grupp som inte har så mycket pengar, hur har ni tänkt gällande hyrorna?

– Det har vi haft i åtanke. Vi har haft en dialog med Sveriges förenade studentkår angående vad man kan tänka sig att betala för en nybyggd studiolägenhet. Det är acceptabelt med cirka 5 000 kronor i månaden enligt dem, säger Susanne Malmgren.

Under fredagen höll Akademiska hus ett seminarium där de och andra aktörer bland annat diskuterade vad som har förändrats på studentmarknaden och hur man kan anpassa sig. En av de som närvarade var Katarina Graffman, antropolog, hon har granskat den nya generationen av studenter, "Generation Z".

– Det här är en generationen som är uppvuxen med tekniken runt om sig. Det har bidragit till att de tänker på ett nytt och annorlunda sätt gällande studier och jobb, säger hon.

Katarina Graffman fortsätter.

– Man kan se tendenser till att det är viktigt att tjäna mycket pengar, men man vill inte riktigt jobba för dem. Fritiden har aldrig varit så viktig för människor som den är nu.

Katarina Graffman berättar också att de yngre tänker annorlunda angående sitt boende.

– De säger att man vill ha något eget. Men jag har sett att många egentligen vill bo mer kollektivt och ha folk runt om sig. Människor säger vad de tror att de vill ha, inte vad de behöver, säger hon.

Just att bo kollektivt och hur man kan styra upp det på ett bra sätt är något Akademiska hus har i tankarna för de framtida studentbostäderna.

– Vi har gjort en undersökning som visar att en grupp på fyra till sex personer är en bra storlek för kollektiv, säger Susanne Malmgren.

Erik Pelling (S), var på plats under seminariet och blev mycket glad över nyheten att man satsar på kollektiv.

– Detta är musik i mina öron, ensamhet bland våra invånare är ett problem, ingen mår bra av det, säger han.

Här kan du söka studentbostäder i Uppsala

Uppsala bostadsförmedling. Kommunal bostadskö, många bostadsbolag är anslutna till den, som Studentstaden, Uppsalahem och Rikshem. Det kostar 290 kronor om år att stå i kön.

Nationernas bostadsstiftelser. Uppsala har 13 nationer som alla äger bostäder. För att bo i nationernas bostäder behöver du vara medlem i den nation som äger bostaden.

Heimstad. Många av Heimstads studentboenden finns i Flogsta.

Rikshem. De erbjuder studentboenden på Kantorsgatan och Eklundshofsvägen.

Stiftelsen Ultuna studentbostäder. De erbjuder boende till SLU-studenter. Medlemmar i Ultuna studentkår har företräde.

Uppsala akademiförvaltning. Erbjuder studentboenden i Lilla Sunnersta och på Gustaf Kjellbergs väg.

Studentboet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!