Efter branden på Skrotcentralen – så ska säkerheten förbättras

En månad har gått sedan den stora branden på Skrotcentralen. Nu berättar företagets vd Magnus Alm att företaget har sett över brandsäkerheten – efter kritiken från räddningstjänsten.

Efter den senaste branden på Skrotcentralen bjöd företaget in räddningstjänsten för att diskutera brandsäkerheten. ”Vi försöker att begränsa riskerna, så att det inte ska ske igen.”, säger vd:n Magnus Alm.

Efter den senaste branden på Skrotcentralen bjöd företaget in räddningstjänsten för att diskutera brandsäkerheten. ”Vi försöker att begränsa riskerna, så att det inte ska ske igen.”, säger vd:n Magnus Alm.

Foto: Lovisa Gustavsson

Uppsala2025-03-13 12:00

Lågorna som slog ut från en skrothög var stundtals tio meter höga. Brandröken spreds sig över Uppsala. Ett VMA utfärdades i Boländerna och senare även i Ullåker och Ultuna.

undefined
Den 13 februari utbröt branden på Skrotcentralen i Boländerna. Lågorna som slog ut från skrothögen var stundtals tio meter höga

Skrotcentralens vd Magnus Alm var inte på plats när branden bröt ut. Hans anställda larmade räddningstjänsten och lokaliserade branden till en avgränsad skrothög. 

– Personalen upptäckte att det började ryka i en skrothög. De började plocka i högen med kranarna för att undersöka var röken kom ifrån. När de nådde brandens kärna tillsattes syre. Det fick branden att flamma upp, säger Magnus Alm. 

undefined
De anställda tog över ansvaret vid 21-tiden på kvällen, enligt vd Magnus Alm. ”Vi hade lite eftersläckningsarbete fram till midnatt. Dagen efter hade vi vanlig verksamhet igen,” säger han

Ett utdraget släckningsarbete tog vid. Totalt kämpade 15 brandmän i flera timmar för att släcka branden. Skrotcentralens egna anställda assisterade i arbetet. Vid klockan nio på kvällen kunde räddningstjänsten lämna platsen och företaget tog över.

– Det är olyckligt och allvarligt att det händer. Men vi känner oss trygga med våra skyddsåtgärder och det förbättringsarbete som pågår här på Skrotcentralen, säger han. 

undefined
Den 13 februari utbröt branden i en skrothög. En månad efteråt har Skrotcentralen sett över sina rutiner.
undefined
Räddningstjänsten kämpade i timmar med släckningsarbetet och Skrotcentralens egna anställda assisterade. ”De har maskiner, grävskopor och annat som kan dra isär grejer så att det blir lättare att komma åt brandhärdarna”, sa ledningsoperatören Christer Wahlström vid räddningstjänsten.

Knappt en månad senare syns inget spår av branden och det finns ingen misstanke om brott i samband med händelsen. Men det är inte första gången det brinner på ett av Alms skrotföretag. Under loppet av fyra år har tre större bränder härjat på hans två företag i Boländerna. 

2021 brann det i en hög med skrotade bilar på Skrotcentralen. Året efter brann Returpappercentralen ned till grunden.

Nu senast riktade räddningstjänstens brandingenjör Peter Svensson en uppmaning till Skrotcentralen.

– Det finns anledning att se över säkerhetsarbetet kring eldsvådor. Kanske kan man försöka minimera plaster och andra brännbara ämnen. Eller separera material i mindre enheter och därmed minska risken för en stor brand, sa Peter Svensson då till UNT.

Efter detta bjöd Magnus Alm på eget initiativ in Svensson för att diskutera förbättringar.

– Vi kommer att bearbeta och sortera undan materialet snabbare och ha mindre högar med skrot på området. Vi ska bygga in fler fack och skärma av med betong för att begränsa spridningsrisken, säger han.

undefined
Mindre avfallshögar, det är en av de åtgärder som väntar på Skrotcentralen efter den senaste branden.

Det kommer att krävas fler åtgärder för att företaget ska få ett skäligt brandskydd, enligt Peter Svensson. 

– Vi pratade om att de ska ha en egen släckberedskap, med tillgång till vattenslangar så att de kan släcka på ett bättre och mer inövat sätt. Vi kommer följa upp det och se till att det genomförs, säger han.

undefined
Peter Svensson, brandingenjör vid räddningstjänsten, bekräftar bilden av att litiumbatterier är lättantändliga.”Litiumjonbatterier som utsätts för våld kan kortsluta och börja brinna på ett okontrollerat sätt.” säger han.

Bränder på avfallsanläggningar är ett växande problem, enligt Magnus Alm.

– De senaste sju åren har branschen drabbats av fler tillbud av det här slaget. Det beror på att det har kommit in fler komplexa material i återvinningen.

Han nämner litiumbatterier som ett exempel.

– Det väl känt i avfallsbranschen att bränder ofta är kopplade till batterier. 

undefined
Mer betonglego ska förhindra spridningsrisken vid brand, enligt Skrotcentralens vd Magnus Alm.

Det är dock oklart vad som orsakade den senaste branden, enligt Magnus Alm.

Två av dina företag har drabbats av flera bränder. Vad gör ni mer för att förhindra att det händer igen?

– Vi har ett ständigt säkerhetsarbete. Vi är certifierade enligt kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Vi har kontinuerliga skyddsronder och gör riskbedömningar kring alla moment som vi utför. 

undefined
Flera företag som ligger granne med Skrotcentralen fick problem eftersom Verkstadsgatan stängdes av. ”Vi har kunder som inte kommer in och andra som inte kommer ut med sina bilar”, sa Mego Said som jobbar på Bilputsen.

Hur ser du på att bränderna påverkar företag och boende i området?

– Det är olyckligt och det är bara att beklaga att de drabbats. Vi försöker att begränsa riskerna, så att det inte ska ske igen.

Har ni sett över rutiner för brandsäkerheten på Returpappercentralen?

– Vi bygger sedan tidigare en helt ny anläggning i Östra Fyrislund, där vi installerar sprinkler och det senaste som finns inom släckningsarbete. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!