Chefsläkaren: Kan behöva ta in mer hyrpersonal

På två månader ska Akademiska sjukhuset klara vårdplatsbristen för att undgå IVO:s viteshot. Chefsläkaren tror att det ska gå, trots att problemen funnits i flera år.

De stängda vårdplatserna är dyra för sjukhuset, uppger Johan Lugnegård som är chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

De stängda vårdplatserna är dyra för sjukhuset, uppger Johan Lugnegård som är chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Uppsala2021-10-02 05:00

Ett rekordstort viteskrav hänger som ett hot över verksamheten på Akademiska sjukhuset. Senast den 2 december ska vårdplatsbristen vara avhjälpt för att sjukhuset ska slippa betala 20 miljoner i straffavgift. Samtidigt har sjukhuset stora sparkrav på sig för att få ekonomin i balans. 

Det låter som en omöjlig ekvation. Johan Lugnegård, chefsläkare, räknar dock med att sjukhuset ska lyckas skaka fram tillräckligt många vårdplatser för att slippa betala vitet.

– Vi håller på och tittar över vad vi ska göra och jag kan inte vara jättetydlig med det. Det handlar om både långsiktiga och kortsiktiga åtgärder, säger Johan Lugnegård.

Hur ska det gå till när problemen funnits så länge?

– Kortsiktigt behöver vi ordna 30 nya vårdplatser. Just nu har vi ungefär 500 vårdplatser i den somatiska vården och det är ändå lite på marginalen. Problemet är att vi har hamnat på fel sida av marginalen hela tiden, och vi måste hamna på rätt sida. Det här är något som vi har arbetat med kontinuerligt under lång tid. Och vi har hamnat i ett mer bekymmersamt läge efter pandemin. Exakt vad vi ska göra har jag inget svar på i dag. Hade jag det skulle vi ha gjort det.

Sjukhuset har samtidigt stora sparkrav, klarar ni att göra tjänsterna som sjuksköterska tillräckligt attraktiva utan att få mer resurser?

– Vi kan inte utöka vår ram. Men det är också så att bristen på vårdplatser är ingen besparing. Vi har utrustning och läkare för att utföra mer riks- och regionvård åt andra regioner. Det kostar oss pengar att vi inte kan utföra den vård vi är satta att göra. Även om vi köper oss väldigt dyra lösningar med hyrsköterskor är det ingen tillkommande kostnad om vi kan öppna vårdplatser.

Johan Lugnegård säger att det på kort sikt kan handla om att ta in mer hyrpersonal, även om det visat sig vara problematiskt att rekrytera hyrsköterskor också. Men på längre sikt handlar det också om att flytta vård från Akademiska sjukhuset.

– Alla de som vårdas här behöver inte den högteknologiska vården som vi kan erbjuda. Ganska många i kategorin äldre multisjuka skulle kunna vårdas utanför sjukhuset. Jag bedömer att det absolut ligger inom nivån på 40–80 vårdplatser som vi skulle behöva frigöra.

Johan Lugnegård säger att problemet är nationellt.

– Just nu är vi i fokus. Men man kan också titta på Stockholmssjukhusen som har samma bekymmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!