– Ambulanser är en ändlig resurs. Vi har långt färre ambulanser än vad det finns brandbilar i länet, säger Per Andersson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Uppsala.
I Uppsala län finns som mest 18 ambulanser. Enligt Per Andersson är målet att det alltid ska finnas en ambulans tillgänglig för akuta livshotande tillstånd som hjärtstillestånd, medvetslöshet eller andningsstopp. Under coronavåren ökade resurserna tillfälligt.
– Covid-19 är en märklig annorlunda sjukdom. Vi har varit mer frikostiga med att skicka ambulans till de som upplever andningsbesvär, men vi har inte försämrat för övriga patienter, säger Hans Blomberg, medicinskt ledningsansvarig läkare på Sjukvårdens Larmcentral.
Varje år får Sjukvårdens Larmcentral i Uppsala cirka 33 000 samtal. Nu ska sjuksköterskorna på larmcentralen på prov få hjälp av AI-baserad-teknik för att kunna prioritera rätt när många som inte har urakuta besvär tillfälligt ringer samtidigt. En pilotstudie som bygger på maskininlärning av historisk data om patienters sjukdomstillstånd börjar i sommar. Under två år ska 3 000 slumpvis utvalda larmsamtal ingå i studien. Målet är att se om maskinlärning kan förbättra beslutsstödet till larmcentralens sjuksköterskor.
Ska antalet personal bli färre?
– Nej, inte på larmet, men kanske kan vi utnyttja våra ambulansresurser på ett bättre sätt. Vi vill att patienterna lotsas till rätt vård, säger Hans Blomberg.