På onsdagen godkände en enig utbildningsnämnd projektet. Pedagogerna, som har expertkompetens inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, ska jobba med barn på såväl fristående som kommunala skolor i hela kommunen.
– Det finns många som inte får rätt stöd eftersom det inte finns tillräckliga förutsättningar för det. Vi vill göra en insats på det här området för att så många som möjligt så småningom får stå där med studentmössan i hand, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala kommun.
För att kunna fastställa en välgrundad diagnos har förskolan och barnavårdscentralen i dag kontakt med varandra, där förskolan i fråga bland annat fyller i frågeformulär som ska ligga till grund för en diagnos. Det arbetet ska underlättas med hjälp av specialpedagogerna.
– Det kan exempelvis handla om att ge barn anpassade utmaningar, sätta det i rätt kontext och beskriva det man ser så att barnavårdscentralen kan dra rätt slutsatser, säger Helena Hedman Skoglund.
Rekryteringen av pedagogerna ska ske så snart som möjligt, men exakt när de anställs och arbetet därmed kan påbörjas vet inte Helena Hedman Skoglund i nuläget.
Är tre specialpedagoger tillräckligt för att täcka behovet?
– Det här är en början som vi sen får utvärdera. Om det behövs mer resurser får vi se hur vi hittar pengar till det då.
Satsningen på förskolan beräknas kosta 2,5 miljoner kronor. Ytterligare 7,5 miljoner kronor ska gå till satsningar på liknande områden inom grundskolan och gymnasieskolan, men hur de ska användas är inte klarlagt i nuläget.