Den tidigare p-platsen söder om Stadshuset har blivit ett inomhustorg med sittgrupper, reception och entré till den nya fullmäktigesalen där stadens högsta politiska organ hädanefter samlas. Torget, salen, mötesrummen och en nyöppnad servering med bageri blir också de enda ytor som allmänheten får direkt tillträde till. Verkligheten i dag är en annan än när husets första delar byggdes på 60-talet och kraven på säkerhet har skärpts markant. Ändå menar ansvariga att Uppsalaborna nu får lättare att nå sina beslutsfattare:
– Här får man en gemensam väg in till kommunen där mycket service samlas på en plats i stället för som i dag, då många verksamheter är utspridda på olika håll, säger kommunens projektledare Anna Malmquist.
Kostnaden för jättebygget, som tycks hålla sin budget, beräknas landa på nästan 1,1 miljard kronor. Det motsvarar ungefär 5 900 kronor från varje skattebetalare i kommunen.
Är det värt priset?
– Nu får vi ett stadshus som är öppet, välkomnande och inbjudande. Kommunen kan lämna ett stort antal externa hyreskontrakt och anställda slipper resa kors och tvärs mellan olika lokaler, det ger stora besparingar och ökad effektivitet, säger Anna Malmquist.
Stadshuset får nu till stor del den utformning som arkitekterna Erik och Tore Alsén tänkte sig, när deras förslag 1957 vann arkitekttävlingen om Uppsalas nya stadshus. De ritade en kvadratisk sexvåningsbyggnad runt en öppen innergård, som aldrig förverkligades fullt ut. I arkitektkontoret Henning Larsens om- och utbyggnad ligger nu ett väldigt glastak över gårdsytan och ett "hus i huset" på platsen. Därinne finns bland annat salarna för fullmäktige och kommunstyrelse.
Byggprojektledaren Gabriel Vikholm konstaterar att en av de största utmaningarna varit att få nya delar att samspela med 1960-talshuset, inte minst där våningsplanen fogats samman. I stället för att bygga ramper och småtrappor möts nu våningarna på samma nivåer i hela huset.
Bevarat från tidigare är bland annat fönster, trapphus och emaljfasaden mot söder. Fönster och fasader i den nya delarna markerar tydligt vad som byggts nytt. Stadsarkitekt Claes Larsson välkomnar åtskillnaden mellan gammalt och nytt:
– Det är en stor poäng att man tydligt ser vad som är 1960-tal och vad som är 2020-tal. Precis så ska man göra och det var också ett viktigt skäl till att detta förslag vann arkitekttävlingen.
På tisdag öppnar Stadshuset men inflyttning för de totalt 1650 anställda kommer att pågå under lång tid. I februari hålls öppet hus för allmänheten med bland annat guidning och underhållning.