Så ser nya fasaden ut

Snart är det dags att ta farväl av tårtpappersfasaden på Åhlénshuset i Uppsala och redan nu kan den som går förbi huset få se hur den nya glasfasaden ser ut.

Snart borta. I höst är tårtpappersfasaden på Åhlénshuset ett minne blott.

Snart borta. I höst är tårtpappersfasaden på Åhlénshuset ett minne blott.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-01-15 10:00

Efter rivningsarbete, nybyggnation och renovering börjar nu Åhlénshuset i centrala Uppsala få en ny form. Men ännu finns det mycket jobb kvar att göra för entreprenadföretaget Arcona. I höst ska den 11 500 kvadratmeter stora byggnaden stå klar och innan dess ska golv läggas, installationer färdigställas och väggar målas. Dessutom ska den ännu orörda delen av huset göras om.

När UNT på onsdagen fick en rundvandring på bygget jobbade ett 50-tal personer i och utanför huset där den omdiskuterade glasfasaden just nu håller på att sättas upp. Än så länge har den nya fasaden endast kommit upp på den tillbyggda delen av huset men till hösten ska tårtpapperfasaden längs med Stora torget också vara utbytt.

– När fasaden är på plats ska det sättas upp plåtar utanpå glaset som fungerar som solavskärmning, säger Stefan Mårtensson, distrikschef för Arcona i Uppsala.

UNT har tidigare berättat om den skepsis som har funnits mot att den ikoniska fasaden på Åhlénshuset ska rivas. En liten tröst för kritikerna kan vara att plåtarna som ska sättas upp framför glasfönstren är inspirerade av den nuvarande tårtpappersfasaden. Stefan Mårtenssons förhoppning är också att det betydligt modernare hus som nu byggs ska skapa mera liv i området.

– Personligen tycker jag att det här bygget innebär en uppfräschning av centrum. Arkitektens tanke är att man ska få en folkström genom huset och jag tror att det kommer bli mer liv och rörelse nere vid Dragarbrunnsgatan.

En annan viktig del i att bygga ett modernt hus är att göra det miljövänligt. Stefan Mårtensson berättar under rundvandringen med UNT att Arcona i projektet med Åhlénshuset arbetar mot miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad. För att bli certifierad enligt detta system ställs vissa krav på bland annat energi, inomhusmiljö och material.

– Vi försöker att satsa extra mycket på energieffektivisering. I Åhlénshuset har vi till exempel platsbyggt ett fläktrum som ska göra att man kan få ut en högre verkningsgrad.

Det är ett stort bygge. Har ni stött på några problem under tiden ni har arbetat med det?

– De problem som finns är framför allt i de gamla delarna. Verkligheten ser inte alltid ut som på ritningarna och då kan man få sig en överraskning, men överlag har det inte varit några stora problem. Än så länge följer vi den tidsplan vi har satt upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!