Omikron har kallats världens mest smittsamma virus och runt julhelgen satte pandemin åter fart på allvar i Uppsalaregionen. Första veckan i januari registrerades cirka 4 000 positiva provsvar för personer i Uppsala län. Det är drygt fyra gånger mer än veckorna före julhelgen.
Vad händer med kommunikationer, vattenförsörjning och andra centrala funktioner om många av dem som sköter verksamheterna blir sjuka eller går i karantän?
David Erixon, kommunikationschef vid Nobina som kör regionbussarna i Uppsala län, framhåller att ett bussföretag har beredskap för oväntade händelser dygnet runt, vare sig det är pandemi eller ej.
– Vi måste alltid ha god framförhållning. I nuläget är läget ansträngt på grund av sjukdom bland våra chaufförer men så här långt har vi i stort sett klarat driften i Uppsala län, säger David Erixon.
Han räknar med att Nobina, bland annat med hjälp av timvikarier, kan köra i det närmaste som vanligt även om smittan ökar.
– Blir det särskilt besvärligt försöker vi lösa det genom att ställa in enstaka turer men då se till att det inte drabbar sista kvällsturen.
Enligt David Erixon ligger sjuktalet i företaget i dag på runt fem procent. Tidigare under pandemin har Nobina varit uppe i 20 procent i Skåne men ska ändå i stort sett ha upprätthållit trafiken.
Kommunägda Uppsala Vatten svarar för vattenverk och avlopp och ett 50–tal personer arbetar med driften. Enligt kommunikatören Jesper Bohm innebär en säsongsinfluensa inga större svårigheter.
– Det finns ingen person vars frånvaro kan få verksamheten att stanna, uppger han.
Uppsalas största företag, Cytiva, (före detta GE Healthcare), sysselsätter cirka 1 500 personer här i stan. Cytiva, som sysslar med bioteknik, räknar med att kunna fortsätta som vanligt, även om smittan ökar.
– Vi har planer för hur vi kan ersätta vissa nyckelroller internt för att säkerställa fortsatt produktion. Vår målsättning är att köra för fullt i produktionen, uppger Dodi Axelson, kommunikationschef vid Cytiva.
Åkeribolaget MLT sköter transporter åt en mängd företag och privatpersoner. Enligt MLT:s vd Daniel Åberg är sjukläget bland chaufförerna än så länge bra men han räknar med ökad smittspridning om den går upp i samhället.
– I dialog med uppdragsgivarna prioriterar vi de uppdrag där samhällsnyttan är störst. Det handlar om transporter av livsmedel, läkemedel och biobränslen till värmeverk, säger Daniel Åberg.
Vattenfalls anläggning i Boländerna förser 90 procent av Uppsalas hushåll med fjärrvärme. För att smittan inte ska påverka värmeleveranserna separeras vissa personalgrupper. Mer än så vill Vattenfall inte uppge "av beredskapsskäl".
Våren 2021 grasserade covid på en del förskolor i Uppsala och enstaka fick stängas några dagar. Om inte vikarieförmedlingen räcker när förskolepersonal insjuknar har en ny lösning tillkommit.
– Vi har nu fått kontaktuppgifter till alla de nyutexaminerade barnskötare som kan hoppa in och förstärka, uppger förskolechefen Jan Aili.
I sista hand kan kommunen be föräldrarna hålla sina barn hemma eller vara på förskolan färre timmar.
– Det brukar många vårdnadshavare lystra till och därmed har vi oftast klarat oss utan att behöva stänga, säger Jan Aili.
Kommunen har ett särskilt coronakansli, som samordnar insatserna vid extra hög smittspridning.
– Coronakansliet kan snabbt skalas upp, säger säkerhetschefen Anders Fridborg.