De problem som Uppsalapolisen brottas med under valborg brukar ha sina rötter i alkoholen.
– I många ärenden under sista april är både gärningsmän och brottsutsatta alkoholpåverkade. Att hålla nere berusningsgraden är att arbeta brottsförebyggande, menar Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen.
Den grupp polisen i första hand ska fokusera på är ungdomar.
– I en zon som omfattar stora delar av centrala Uppsala är det förbjudet att dricka alkohol på offentlig plats. I bland annat parker i den zonen kommer vi att kontrollera främst personer under 20 år som sitter och dricker.
– Poliser kommer att röra sig på led genom parker som i skallgångskedjor. De kommer att hälla ut alkohol som ungdomar dricker och beslagta resten av den alkohol de har med sig. Är ungdomarna under 18 år rapporteras de till socialtjänsten och det kan även bli fråga om böter på 500 kronor, uppger Jonas Eronen.
Inget återkommande evenemang under året kan mäta sig med Valborg när det gäller insatser från Uppsalapolisens sida. Ett hemligt antal poliser kommer att vara i tjänst, såväl uniformerade som civilklädda. Ett relativt nytt hjälpmedel är drönare som snabbt kan ge en bild av var det förekommer bråk och andra ordningsstörningar.
– Vi ser då i realtid var vi ska sätta in insatser. Det ger en helt annan överblick än vad patrullerande poliser kan få, konstaterar Jonas Eronen.
– Vi har med åren infört även andra inslag under valborg som till exempel cyklande poliser, ökad närvaro och mobila poliskontor som placeras ut på strategiska platser i Uppsala.
Han anser att utmaningen för polisen under sista april är att så många människor finns utspridda över hela stan.
– Vid andra arrangemang, till exempel fotbollsderbyn, är folksamlingarna begränsade till betydligt mindre ytor.
De två senaste åren har valborgsfirandet legat nere på grund av pandemin. Hur påverkar det årets firande?
– Vi tror det finns ett uppdämt behov och att fler människor kommer att vara i Uppsala jämfört med andra år.
Har firandet förändrats under åren ur polisens synvinkel?
– Jag har varit med sedan 90-talet och min känsla är att berusningsgraden gått ner. De allra flesta är skötsamma under valborg, säger Jonas Eronen.