Så reagerar föräldrar på beslutet

Bra inskolning, ökad jämlikhet och större kunskap. Tidigare i veckan beslutade riksdagen att förskoleklassen blir obligatorisk, och på Valsätraskolan i Uppsala ser både lärare och föräldrar positivt på beslutet.

Jämlikt. Föräldern Josefin Björlingson menar att beslutet ger alla barn lika förutsättningar.

Jämlikt. Föräldern Josefin Björlingson menar att beslutet ger alla barn lika förutsättningar.

Foto: Patrik Dahlin

Uppsala2017-11-17 21:00

Från och med den 1 januari 2018 är alla barn som ska fylla sex år skyldiga att gå i förskoleklass. På så vis förlängs även skolplikten till tio år. Det klubbades igenom i riksdagen under onsdagen. I en sammanfattning om beslutet skriver riksdagen att förändringen innebär att lärarna i framtiden ska kunna jobba "mer långsiktigt och medvetet med att utveckla barnens kunskaper".

På Valsätraskolan i Uppsala är det fullt med barn i korridoren. Skoldagen har precis tagit slut och strax är det dags för mellanmål och fritids. Här finns ungefär 60 barn som är fördelade på tre förskoleklasser. I klass B arbetar förskollärarna Anette Berglund och Lisa Bill-Andersson. De välkomnar riksdagens beslut, och hoppas att det kan höja deras yrkesroll i framtiden.

– Jag tycker att det är på tiden och jag tror att det kan bli mer jämlikt mellan personal inom skolan. Jag tror att det kan bidra till en samsyn om att även förskoleklassen är en del av skolan, säger Anette Berglund.

– Förskoleklassen är väldigt viktig som ingång till årskurs 1. Man blandar lek och lärande på ett lustfyllt sätt, säger Lisa Bill-Andersson.

Men borde inte det vara upp till föräldrarna själva att bestämma?

– Men det beslutet ligger inte på föräldrarna när det gäller årskurs 1. Jag tror att det kan höja folks medvetande om vad förskoleklassen faktiskt är, säger Lisa Bill-Andersson.

Josefin Björlingson har kommit för att hämta sin dotter som i dag går i årskurs 1, men som i fjol gick i förskoleklass på Valsätraskolan. Hon ser positivt på det nya beslutet.

– Det är bara bra. Det är en bra inkörsport till skolan och det blir mer jämlikt. Det är viktigt att alla barn får samma förutsättningar och då måste man ibland låta valfriheten stå tillbaka, säger Josefin Björlingson.

Även Catarina Ekenäs, förälder till sonen Vidar som går i förskoleklass B, tycker att det nya beslutet är bra.

– Redan i dag går dem flesta barnen i förskoleklass och det är en bra inskolning till årskurs 1 där man lär sig saker som att räcka upp handen och att byta om innan idrotten. Jag tror att vi måste se det ur barnens synvinkel och där ser jag bara fördelar, säger Catarina Ekenäs.

Enligt regeringen är det i dag ungefär 2 000 barn som varje år går i varken förskola, förskoleklass eller årskurs 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!