Så reagerade de nominerade

Det prestigefulla krogpriset Guldkajan är här för att summera 2015. UNT Helg besökte några av de nominerade för att höra deras reaktioner.

Triller som driver Café Victoria i Botan. Från vänster inne i bageriet: Chonnikan Nilsson, Lina Åberg, Era Mukadi och Emma, Olov, Lovisa, Lotta och Oskar Triller.

Triller som driver Café Victoria i Botan. Från vänster inne i bageriet: Chonnikan Nilsson, Lina Åberg, Era Mukadi och Emma, Olov, Lovisa, Lotta och Oskar Triller.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-01-29 06:30

Du kanske har sett diplomen inne på krogar, kaféer och barer i Uppsala. Med guldram och en signifikant fågel är de bevis på att just det stället har vunnit UNT:s krogpris Guldkajan, en tävling som funnits sedan 2008. Nu är det återigen dags att kora en vinnare inom åtta olika kategorier.

I kategorin Årets krog har Villa Anna titulera sig som vinnare flera år i rad – förutom förra året då de fick nöja sig med en nominering. Men än kan de ta tillbaka priset, då krogen nominerats till Guldkajan.

– Vi är jätteglada över att vara nominerade och det är extra roligt att det är ett ­Uppsalaförankrat pris, säger Josefine Milton, vice vd.

Det var restaurangen Dryck som tog hem priset Årets krog 2014. Nu hoppas de få återuppleva segern och tar fram den allra finaste kaffebryggaren för att fira nomineringen.

– Det känns som att det är dags att ta sig en finkaffe, säger krögaren Cemil Alparslan när UNT Helg kommer på besök.

Jay Fu's är också en restaurang som blivit nominerade ett flertal gånger. 2009 var ett riktigt guldår då de vann både Årets nykomling och Årets krog. Även i år har de chans till vinst, i kategorin Årets krog.

– Det är fantastiskt att vara nominerad! Vi strävar alltid efter att vara Årets krog och jobbar uppåt för varje år för att bli bättre, säger restaurangchef Josefin ­Wallén.

Några som verkligen har fått smaka på segerns sötma är Güntherska. Förra året gjorde de hattrick när de vann Årets kafé för tredje året i rad. Ska det bli en fjärde gång?

– Vi är jätteglada, det är alltid så roligt att bli nominerad till Guldkajan. Vi försöker hela tiden förbättra oss, dels med sortimentet, dels inredningsmässigt, säger ägaren Anne Landing.

Familjeföretaget Triller vann Årets kafé senast 2009 med Kafé Kardemumma, men nu är det deras sommarrestaurang Café Victoria i Botan som tävlar om priset.

– Det känns jätteroligt. Och extra roligt att det är just Café Viktoria som nominerats i år, som vi är så stolta över, säger ägaren Lotta Triller.

En nykomling som kan utmana i kafékategorin är Cajsas kafé på Slottet, som bedrivs av Cajsas kök.

– Det är verkligen superkul att vi med så pass ny verksamhet fått en kickstart och att publiken uppskattar konceptet. Det känns ända in i hjärteroten, säger ägaren Cajsa Johansson.

Sett till det totala antalet nomineringar är det Stationen som har flest – de har chans att vinna i tre kategorier: Årets bar, Årets uteservering och Årets lunchrestaurang.

– Vi är jättestolta att vi fått nomineringar och arbetar med förbättringar, dag ut och dag in, säger Jeanette Alm, restaurangansvarig.

På fredag den 12 februari utses segrarna och presenteras i UNT Helg och här på webben. Då berättar vi även vilka som vann Läsarnas favoritkrog och vem som blir Årets hederspristgare.

LÄS MER: LISTA: Alla vinnare år för år

TV: Så utses de nominerade

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!