Samma konflikter återkommer om och om igen. Anklagelserna haglar och du minns inte när ni hade riktigt roligt ihop senast. Någonstans mitt i alltihop finns barnen och oron för hur de hanterar spänningarna mellan mamma och pappa. Bråken lämnar en bitter eftersmak och tanken dyker upp i huvudet igen: Vi borde söka hjälp. Men steget känns så stort.
– Tyvärr är det många som går väldigt länge med problem i relationen. Ju tidigare man söker hjälp, desto större är chansen att man hittar tillbaka till varandra, säger Magdalena Bluhme, som är psykoterapeut, socionom och förskollärare.
Hon träffar ofta par som har kommit till en punkt där situationen har blivit ohållbar. Inte sällan har någon varit otrogen och då kan det ibland helt enkelt vara för sent för att rädda relationen, förklarar hon.
Men det finns också många som genom terapin, kommer ut på andra sidan och blir lyckliga tillsammans igen.
– Plötsligt förstår man varandra bättre än innan. Man förstår både vad ens egna och partnerns beteenden beror på.
Samtliga kommuner i Sverige ska erbjuda familjerådgivning vid behov. Enligt de senaste siffrorna från Socialstyrelsen var antalet ärenden inom kommunernas familjerådgivning 34 000 under 2013. I cirka 81 procent av fallen var de besökande gifta par eller sambos.
Men trots tillgänglighet och ett minskat tabu är det är inte ovanligt att det bara är en partner som vill söka hjälp. För den som säger nej handlar det ofta om rädsla, säger Magdalena Bluhme. Då är det fel metod att hota med att lämna partnern om denne inte följer med.
– Försök i stället att prata om rädslorna. Om det inte går är det bättre att den som är motiverad själv besöker terapeuten. Kanske förändrar det så småningom inställningen hos den mer motsträvige partnern.
I terapin är det viktigt att försöka komma åt det verkliga problemet. Maktkamperna, bråken om barn och svärföräldrar är egentligen de ytligare lagren i konflikten. Kärnan är det ”relationella bagage” som parterna släpar runt på.
– Det kan vara mindre eller större trauman i det förflutna som gör att man beter sig på ett visst sätt i en relation. Ofta befinner sig båda två av olika skäl i en sorts känslomässig övergivenhet och i mötet med varandra kommer det till uttryck på olika sätt. Utan att vara medveten om det kliver man in i olika roller.
Det kan till exempel leda till att en drar sig undan i relationen medan den andra ”jagar på”. Man triggas helt enkelt av varandras olika sätt att hantera sitt eget känslobagage.
Misstaget många gör när det blir tufft är att, istället för att gå till botten med problemen, tro att det blir bättre med någon annan. Men bagaget tar man med sig in i en ny relation, förklarar Magdalena. Det blir kanske inte exakt samma konflikter men det blir en variant av dem.
Finns det gånger då du råder ett par att gå isär?
– Det händer. Har det gått riktigt långt och man har fått ett förakt för varandra och kanske till och med triggas när den andra är ledsen, då är det faktiskt bättre att gå skilda vägar.
– Ibland tänker jag att det faktiskt inte vore fel att införa en utbildning inför äktenskapet, tillägger hon.