Så produceras påskens ägg

Vi svenskar äter mer och mer ägg och på påskaftonskvällen beräknas vi sätta i oss sex miljoner i timmen. En liten del kommer från hönsen på Tarby Gård strax utanför Vallentuna.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2011-04-23 12:59

Ett ljudligt kacklande hörs när vi kliver in i den stora röda ladan vid Tarby gård som fungerar som hönsgård. Här huserar 2 000 hönor tillsammans med en tupp.

Fredrik Andersson och sonen Calle Holmström står och sorterar äggen som kommer rullande på bandet, direkt från hönsens värprede. Familjen Andersson-Holmström har haft höns och bedrivit äggproduktion på Tarby gård sedan 1995. En liten del av äggen behålls för gårdsförsäljning medan den stora delen säljs via grossisten Roslagsägg vidare till butiker, främst i Uppland och Södermanland.
– Man ska sätta äggen med spetsen neråt i kartongen, säger Calle Holmström.
– Det är för att man ska få bort eventuella luftbubblor, säger Fredrik Andersson och borstar bort en vit liten fjäder från ett av äggen.

Hönsen på Tarby gård är vita, av rasen lohman LSL och går fritt inomhus. Sover gör de på sittpinnar av trä, strax ovanför värpredet, för att det ska vara enkelt att sätta igång och värpa på morgonen när de vaknar.
– Fåglarna kommer till oss från vår uppfödare i Västmanland när de är 16 veckor. Sedan ska de acklimatisera sig och börja värpa, oftast när det är runt 20 veckor, säger Fredrik Andersson.
– Vi hade bruna höns tidigare men den sorten är svårare att ha frigående. De är rätt aggressiva mot varandra.

Hönorna värper i bästa fall ett ägg per dygn tills de är runt 80 veckor gamla. Sedan är det dags för slakt samtidigt som man städar och tvättar hönsgården så att den är redo för en ny omgång fåglar.
– Vi brukar behålla de ägg som är lite för stora eller lite för små och sälja på gården. Det optimala ägget för butiksförsäljning är runt 65 gram, det är nästan bara det som gäller och det kan göra mig upprörd. Dessutom är det ju ofta dubbelgulor i lite större ägg, säger Fredrik Andersson och håller upp ett stort vitt ägg.

Att producera ägg är skapligt lönsamt just nu enligt Fredrik Andersson. Han tror att det bland annat beror på att svenskarna börjar få upp ögonen för ägget som ett bra livsmedel. Just nu drömmer familjen Andersson-Holmström om en större verksamhet.
– Men i så fall ska vi bygga ett nytt stall för så många som 10 000–20 000 höns. Då skulle vi också ge hönorna egenproducerat foder och ge dem möjlighet att vistas i rastgårdar.

Om Ägg

Varje person äter 200 ägg per år.
Under 2010 ökade äggkonsumtionen i Sverige för femte året i rad och vi åt 66 miljoner fler ägg jämfört med 2009. Totalt äter vi svenskar ungefär 200 ägg per person och år.
Enligt branschorganisationen Svenska äggs egen undersökning är konsumtionsökningen högst bland unga och nio av tio konsumenter tycker att det är viktigt att äggen kommer från svenska gårdar.

Källa: TT/Svenska ägg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!