Det visar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala i en studie som publiceras i vetenskapstidskriften PLOS ONE.
– Till skillnad från djur kan ju växter inte förflytta sig om födan tryter, men med det här kommunikationssystemet kan ändå både avsändaren och mottagaren förbättra sina möjligheter att växa vidare, säger docent Velemir Ninkovic vid Institutionen för ekologi vid SLU i Uppsala.
Forskarna har gjort flera experiment med unga majsplantor odlade i näringslösning. En del av majsplantorna har dagligen under någon minut fått sina blad strukna med en mjuk sminkborste. .
– På detta sätt har vi försökt efterlikna det som händer i naturen när näraliggande växter av och till får fysisk kontakt med varandra under sina dagliga rörelsen för att till exempel inta bra positioner för att ta upp solljus. Beröringen skadar inte växterna, men är ändå stressande för dem, förklarar Velemir Ninkovic.
I flera försök har forskarna undersökt om och hur andra små majsplantor, som inte har utsatts för någon beröring, påverkas om de sätts i näringslösningar som stressade respektive ostressade jämförelseplantor vuxit i.
Påverkan var tydlig. Småplantor som fick växa i näringslösning som stressade majsplantor vuxit i svarade med att bilda mer blad men färre rötter än småplantor som växte i näringslösningar från ostressade jämförelseplantor.
– Det är tydligt att de stressade plantorna måste ha utsöndrat kemiska ämnen från sina rötter som påverkat småplantornas växtsätt. Ännu har vi dock inte kunnat identifiera vilka ämnen som svarar för denna effekt, säger Velemir Ninkovic.
I ett annat försök undersöktes om småplantor som inte utsatts för beröring kunde skilja mellan näringslösningar från stressade respektive ostressade plantor. Svaret blev att de kunde göra det och att de föredrog att utveckla sitt rotsystem i riktning mot den näringslösning som ostressade plantor vuxit i.
– I naturen motsvarar detta en situation där stressade växter med sina kemiska signaler upplyser sina grannar om att det redan råder överbefolkning där de växer och att de har bättre förutsättningar att få tillräckligt med näring om de riktar sina rotsystem åt andra håll, säger Velemir Ninkovic.
Forskarna betonar att deras studie är grundforskning kring hur kommunikation mellan växter fungerar, men i förlängningen hoppas de att resultaten ska komma till praktisk nytta inom jordbruket.
– Redan nu bör vi inom forskarsamhället tänka på att vi i experiment där växter utsätts för fysisk beröring, till exempel när mätningar görs, kan påverka både dessa och näraliggande växter och därmed också resultaten av själva experimenten, säger Velemir Ninkovic.
Fotnot: Hela studien kan läsas här