Coronapandemin har satt stopp för universitets traditionella välkomstmottagningar, som vanligtvis innehåller stora sociala tillställningar. Därför har de olika kårerna tvingats tänka om. Årets mottagningar kommer att kännetecknas av utspridda evenemang i mindre skala.
– Alla våra aktiviteter kommer att utföras med social distansering, och de flesta av dem kommer att äga rum utomhus, säger Arvid Brännström, ordförande för Juridiska föreningen.
Föreningen har valt att skjuta upp eller ställa in alla evenemang där behörigt avstånd och regelefterlevnad inte kan säkerställas. Det inkluderar bland annat större fester, gasquer, och spexkvällar.
– Vi siktar på, i den mån det är möjligt, att ordna lagen under aktiviteterna efter de seminariegrupper som universitetet har tilldelat, säger Arvid Brännström.
Även Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, har förlagt en stor portion av aktiviteterna utomhus. Dessutom blir mottagningen mer decentraliserad än tidigare, då fler aktiviteter än vanligt kommer ske i små grupper runt om i Uppsala.
– Det är klart att det är tråkigt att anpassa sig till restriktionerna, men det känns som att folk har kommit med nya idéer. Det var lite motigt i början men nu är humöret ändå bra. Det finns inte så mycket man kan göra åt situationen, säger Anna Ivert, ordförande vid Uppsala teknolog- och naturvetarkår.
Uppsalaekonomerna är också inne på samma linje med mer fokus på färre deltagare, mindre sällskap och på utomhusaktiviteter gentemot tidigare år. Samtidigt menar ordföranden Erik Baehre att förberedelserna inför årets upplaga av välkomstveckorna har präglats av att "ställa om snarare än att ställa in".
– Vårt fokus är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer med ambitionen att ge våra studenter ett så bra välkomnande som möjligt under de omständigheter som råder, säger han.
Vilka reaktioner har ni fått på er plan för mottagningen?
– Vi har hittills inte mottagit några särskilda reaktioner med anledning av den här planeringen. Däremot har många studenter hört av sig till oss som är nyfikna på hur vi valt att genomföra mottagningen. Vi har även haft en dialog med kårer både i Uppsala och Lund för att se över alternativa lösningar med tanke på förutsättningarna, säger Erik Baehre.