Det framgår av en riksomfattande studie bland nära 3 400 blivande mammor, som publiceras i facktidskriften Acta Obstetrica et Gynecologica Scandinavia.
– Att en så stor andel av graviditeterna är planerade är förstås glädjande, men samtidigt visar våra resultat att det fortfarande finns förbättringsmöjligheter i hur väl kvinnorna förbereder sig för att göra graviditeten så säker som möjligt för det kommande barnet, säger sjuksköterskan Jenny Stern, doktorand vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
När kvinnorna gjorde sitt första besök vid mödravårdscentralen i början av graviditeten besvarade de en omfattande enkät, med frågor bland annat om den var planerad eller inte. Tre fjärdedelar av kvinnorna uppgav att den var mycket eller ganska välplanerad, och då i åtta fall av tio i samförstånd med hennes partner. Bara var nionde deltagare uppgav att hennes graviditet var ganska eller mycket oplanerad.
– Jämfört med liknande studier från bland annat USA verkar andelen planerade graviditeter vara högre i Sverige. Kanske är en förklaring att fler oplanerade graviditeter leder till en så tidig abort här. Då fångas kvinnan aldrig upp inom mödravården, säger Jenny Stern.
Ju högre utbildning kvinnorna hade, ju bättre deras ekonomi var och ju längre förhållandet varat med partnern, desto större var chansen att graviditeten skulle vara planerad.
När graviditeten var planerad var chansen också större att kvinnorna följt råden att sluta röka och börja ta tillskott av folsyra i god tid före befruktningen. Att ta folsyratillskott före befruktningen och fortsätta att göra det under den första tredjedelen av graviditeten rekommenderas för att förebygga uppkomsten av ryggmärgsbråck och vissa andra missbildningar tidigt i graviditeten.
– Andelen som tar tillskott av folsyra skulle dock behöva öka rejält även när graviditeten är planerad. Dessutom är det anmärkningsvärt att andelen som drack alkohol var lika hög när graviditeten var planerad som när den inte var det, säger Jenny Stern.
En av forskarnas slutsatser av studien är att frågan om i vilken grad graviditeten är planerad bör ställas rutinmässigt inom mödravården .
– Det skulle underlätta individualiserad rådgivning, speciellt för kvinnor med oplanerade graviditeter. Men vi ser också att det behövs mer information till allmänheten om tillskott av folsyra och andra rekommendationer inför graviditeten, säger Jenny Stern.