Så påverkas vi av regnet

Två av tre dagar i juni och juli bjöd på regn, enligt SMHI. Ett väder som kan sätta sig på psyket.

"Vi kunde bland annat se att under regniga julimånader såldes det större mängder antidepressiva läkemedel i Sverige än under de som var soliga", berättar Terry Hartig, forskare på Uppsala universitet.

"Vi kunde bland annat se att under regniga julimånader såldes det större mängder antidepressiva läkemedel i Sverige än under de som var soliga", berättar Terry Hartig, forskare på Uppsala universitet.

Foto: Erin McCracken

Uppsala2015-08-06 11:00

Det regnade hela 41 av 61 juni- och julidagar i Uppsala i år. En blöt sommar, minst sagt.

– Men vissa av de här dagarna har det ju bara regnat små mängder, påpekar Eva Standberg, meteorolog på SMHI.

– Det värsta har nog varit avsaknaden av riktig högsommarvärme. Och att det har varit så ostadigt, man har inte kunnat lita på vädret. Det har nog gått ut över mångas sommarplaner.

Terry Hartig är professor i miljöpsykologi på Psykologiska institutionen på Uppsala universitet. Tillsammans med forskare från Berkleyuniversitetet i Kalifornien har han studerat hur människors hälsa påverkas av en regnig ledighet. Och ju mer regn, desto sämre mår vi, verkar det som.

– Vi kunde bland annat se att under regniga julimånader såldes det större mängder antidepressiva läkemedel i Sverige än under de som var soliga, berättar han på en sprakig telefonlinje från södra Frankrike där han själv semestrar.

Men att dra ett rakt samband mellan depression och kallt, regnigt väder vill han inte göra.

– Det är lite mer komplext än så, det är många olika faktorer som spelar in.

Han sägeratt dagens stressiga arbetsliv gör en ordentlig återhämtning under semestern än viktigare. Att inte kunna genomföra semesterplanerna kan sätta käppar i hjulen.

– Under somrarna är det varmare, det är då man har möjlighet att vara ute i Sverige. Det är jätteviktigt för återhämtningen. Blir det skitväder under långa perioder blir man lätt fast inne, med samma gamla rutiner. Det ger inte samma omväxling, och ökar sannolikheten att man ska drabbas av en depression.

Det verkar alltså vara viktigt att känna att man är ledig, och att bryta av ordentligt från vardagen. Att som i Sverige ha en period på sommaren när många är lediga samtidigt, långt i från självklart i andra länder, kan få stora positiva effekter.

– Det är en enorm förändring som sker under semestern i Sverige. Uppemot 50 procent av befolkningen är lediga samtidigt och kan tänka på annat än jobbet, säger han.

Människor som är lediga kan påverka varandra positivt. Och det behöver inte ens vara någon som man känner eller umgås nära med – fenomenet kalla han ”collective restoration”. En kollektiv återhämtning.

– Vår forskning har visat att återhämtningen kan spridas när vi är lediga tillsammans med andra. Och kommer man tillbaka återhämtad från semestern gynnar det även arbetskamraterna, säger Terry Hartig, innan han återgår till sin egen, soliga, semester.

126 mm. Så mycket regn föll i Uppsala under juni och juli i år. Förra årets siffra var 70 mm.

13.4° C. Medeltemperaturen i Uppsala under juni. Förra året var den 14.6° C.

16.8° C. Samma siffra för juli månad. Att jämföra med förra årets 20.5° C.

Källa: SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!