Så påverkas miljön av din biltvätt

På lördag startar stora biltvättarhelgen för att informera bilägare om konsekvenserna med att tvätta bilen på gatan. Men vilka tvättregler gäller i Uppsala – får man böter om man tvättar bilen på gatan?

Gert Lindblom bodde tidigare i hus och då brukade han tvätta bilen på tomten, men sedan fem år tillbaka bor han i lägenhet och åker alltid till en tvätthall för att få bilen ren.

Gert Lindblom bodde tidigare i hus och då brukade han tvätta bilen på tomten, men sedan fem år tillbaka bor han i lägenhet och åker alltid till en tvätthall för att få bilen ren.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-04-20 17:00

I många kommuner är det förbjudet att tvätta bilen på gatan och kan leda till böter på tusentals kronor om man bryter mot reglerna. I Uppsala finns det ingen risk för sådana repressalier. Men se upp – enligt miljöbalken är alla människor skyldiga till att göra vad som krävs för att undvika skador på miljö och människors hälsa. 

– Uppstår en skada som går att bevisa har man ju brutit mot reglerna och då kan man bli bötfälld, säger Emelie Sandström, miljöskyddsinspektör på Uppsala kommun. 

Över tjugofem miljoner biltvättar utfördes 2021 och strax över hälften av dessa tvättar utfördes dessutom på gatan – det visar statistik från Hållbar biltvätt, ett miljöinitiativ från branschorganisationen Sveriges servicestationer.

undefined
Enligt miljöbalken är alla människor skyldiga till att göra vad som krävs för att undvika skador på miljö och människors hälsa. Bryter man mot reglerna riskerar man att bli bötfälld.

I Uppsala finns inget lokalt regelverk kring biltvätt – däremot har miljöförvaltningen ett tillsynsansvar för de biltvättsanläggningar som finns i kommunen.

– Alla anläggningar med fler än tusen tvättar per år har ett utsläppskrav och vi kontrollerar att de genomför årliga vattenanalyser för att testa kvalitén på vattnet som släpps ut, säger Emelie Sandström.

Branschorganisationen Svenskt vatten har instiftat en biltvättarhelg som går av stapeln i april varje år. Helgen har blivit ett viktigt tillvägagångssätt för att få allmänheten att avstå från att tvätta bilen på gatan.

– En biltvätt, framför allt efter vintern drar med sig hur mycket gifter som helst. Det är olja, tungmetaller och asfaltsrester som åker rakt ner i marken och vidare ut i närmaste vattendrag. Dessa gifter är dåliga både för miljön och för människan, säger Sofia Barré, kommunikationschef på Svenskt vatten. 

undefined
Enligt Svenskt vatten är miljömärkta biltvättmedel gjorda för att brytas ner i ett reningsverk. Om de via dagvattnet leds ut till närmaste sjö kommer de att över tid brytas ner i vattnet, men den nedbrytningen är betydligt långsammare och kräver syre från sjön. Så länge tensideffekten finns kvar påverkar det vattenlevande djur negativt.

Om man mot förmodan måste tvätta bilen på tomten, är rekommendationen att ställa bilen på en grusplan eller gräsmatta. Då filtreras en del av gifterna bort, men å andra sidan går gifterna i stället ut i jorden där odlingar ofta står.

– Folk tänker inte alltid hela varvet – i stället fokuserar man på att få bilen ren, men inte att grönsakerna man odlar på tomten nu är dränkta i farliga gifter, säger Sofia Barré och tillägger:

– Jag tror inte att någon skulle låta sitt barn plaska i vattenresterna från biltvätten, men det blir faktiskt samma sak om man låter gifterna rinna ut i vattendragen som leder till sjöar som vi badar i. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!