Så påverkas eleverna av chockbeskedet

I besparingarna för gymnasieskolan är det flera program och inriktningar som läggs ned. Men alla elever ska få gå klart sin utbildning, lovar Erik Ojala, chef för Uppsalas kommunala gymnasieskolor.

Utbildningnämndens ordförande Caroline Andersson.

Utbildningnämndens ordförande Caroline Andersson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-04-13 15:49

Antagningen till de utbildningar som ska läggas ned stoppas, enligt förslaget, redan nu till hösten. De som i den första ansökningsomgången har sökt till en utbildning som inte längre kommer att finnas kvar har då möjlighet att i den andra ansökningsomgången i maj söka en annan utbildning. Det görs då ett slutligt urval med betygen från samtliga sökande. Risken är då att de som fått ett preliminärt besked att de kommit in på den utbildning de sökt helt plötsligt inte kommer in på den om det kommer många sökande från de utbildningar som läggs ned.

– Den risken finns varje år i den andra ansökningsomgången, säger Erik Ojala.

Alla ska också kunna gå klart den utbildning de har kommit in på, även om den sedan ska läggas ned. Men om de inriktningarna ska flyttas eller om de blir kvar i de gamla lokalerna är inte klart.

– Så fort beslutet är taget ska vi göra en detaljerad tidsplan så att vi kan få ut information till alla elever så snabbt som möjligt. Det är ett komplext beslut som vi måste titta på i detalj, säger Erik Ojala.

Att det framför allt är yrkesförberedande utbildningar som läggs ner har att göra med att söktrycket minskat till de praktiska utbildningarna. Caroline Andersson (S) utbildningsnämndens ordförande säger ändå att man ska arbeta för att få fler att söka de praktiska utbildningar som efterfrågas av arbetsmarknaden. Utbildningsnämnden har nu fått i uppdrag att ta fram en strategi för att öka attraktiviteten för yrkesutbildningarna.

– Vi brottas med en stark trend att allt färre söker till de praktiska utbildningarna. Vi måste analysera orsakerna till det och jobba med studie- och yrkesvägledningen. Och vi kommer att ha möjlighet att ta emot fler i yrkesprogrammen om vi lyckas vända den trenden, säger Caroline Andersson.

Fakta

Följande utbildningar tas bort ur utbudet

Flygteknikutbildningen

Hantverksprogrammet, inriktning frisör och stylist

Bygg, inriktningen anläggningsmaskinförare

Fordon, inriktningen transportteknik

Estetiska programmets inriktningar mot dans, teater och foto med multikompetens

Följande utbildningar flyttar

Byggprogrammets kvarvarande inriktningar husbyggnad, måleri och plåtslageri flyttas från Boland till Jällaskolan

Introduktionsprogrammet individuellt alternativ flyttas från Boland till Jällaskolan

Fordonsprogrammet flyttas från Boland till Jällaskolan

Estetiska programmets kvarvarande inriktningar flyttas från GUC till Lundellska skolan

Vård- och omsorgsprogrammet flyttas från Lundellska till Katedralskolan

Delar av Fyrisskolan används som Grundskola även efter Tiundaskolans ombyggnad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om