Så påverkas du av vattenbristen

Vintern är över, och så även chanserna att höja grundvattennivån. Resultatet? "Värsta läget vi sett sedan mätningarna startades på sextiotalet", säger Bo Thunholm på SGU.

Bo Thunholm, SGU.

Bo Thunholm, SGU.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2017-05-22 12:06

Det är främst under vinterhalvåret som det sker grundvattenbildning i Sverige. Då ska lagren fyllas på inför sommaren, men på grund av den dåliga nederbörden är nivåerna kritiskt låga på många håll i landet.

– Generellt sett är detta de värsta nivåerna som vi sett sedan mätningarna startade på 1960-talet, säger grundvattenexperten Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning.

– Normalt brukar inte grundvattennivån höjas alls under sommarhalvåret, utan sjunker ytterligare fram till september. Men visst har det funnits år då det har kommit extremt mycket nederbörd. Det är väl det vi måste hoppas på nu, men läget är allvarligt.

LÄS MER: Värre vattenbrist hotar i sommar

LÄS MER: Vädjan: "Spara på vattnet"

Hur man påverkas av den låga grundvattennivån beror dels på vad det finns för förutsättningar i berggrunden, men också vart man får vattnet ifrån. Uppsala har tidigare år klarat sig relativt bra tack vare att berggrunden i Uppsalaåsen har en bra förmåga att lagra grundvattnet, och att man har möjlighet att ta av Fyrisån också. Men på andra håll i länet kan det se betydligt värre ut, exempelvis i Alunda där man förra året fick köra med tankbilar från Uppsala.

För de som har egengrävda brunnar gäller det att vara extra vaksam med vattennivån, säger Bo Thunholm.

– Framför allt finns stor risk att vattnet tar slut hos de som har egengrävda brunnar. Där finns också risk för att det kommer in salt i vattnet underifrån. Man bör se över sin brunn och försäkra sig om att den inte har slammat igen, det kan finnas vatten som inte kommer igenom om man har ett trögt flöde.

Men oavsett var ens vatten kommer ifrån bör man vara sparsam med konsumtionen i år för att inte vattnet ska ta slut.

– Se upp med sådant som det går åt mycket vatten med, som bevattning av olika slag. Sedan kan man också tänka i mindre skala, se till att tvättmaskinen och diskmaskinen inte körs halvfulla till exempel. Om man har kommunalt vatten ska man också hålla utkik efter vad information och restriktioner från kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!