Ulf Gärdenfors är professor vid artdatabanken vid SLU, Uppsala.
– Värmen innebär att vi får en bra överlevnad för de insekter som är igång redan. Det blir en bra getingsommar i år, säger professorn.
LÄS MER: Bäddat för en äkta getingsommar
Många insekter gynnas av den höga temperaturen, bland annat myggorna.
Blir det även mycket fästingar i sommar?
– För fästingarna, om de ska bli välbildade, handlar det mer om att hitta ett bra värddjur. Värmen påverkar inte dem så mycket, säger Ulf Gärdenfors.
Förutom djur och insekter påverkas även växtlivet av värmeböljan.
– Vid påsk slog det om och blev ganska varmt, och sedan dess har värmen aldrig riktigt backat undan. Det har inte funnits någonting som håller tillbaka växterna, säger Kjell Bolmgren vid SLU, samordnare för Svenska fenologinätverket.
Utifrån SMHI:s prognos verkar värmen stanna, och Kjell Bolmgren berättar att jordbrukare nu börjar längta efter lite regn.
– Det är torrt på vissa ställen och nu kommer det signaler på att jorden behöver vatten. Det är ovanligt för den här tiden på året, men om vädret håller i sig skulle det kunna bli en uttorkning.
LÄS MER: Nytt eldningsförbud när torkan fortsätter
Trots prognoserna kan vädret svänga väldigt snabbt.
– Vi kan fortfarande få långa och kalla nätter med frostskador. Om vi skulle få ett bakslag med frost är det många av våra frukter och bär som tar skada. Det kan påverka sommarens skörd.
Kjell Bolmgren lyfter fram klimatförändringen som förklaring till den snabba våren.
Är korta och varma vårar något som vi borde vänja oss med?
– Man ska vara försiktig med att säga "såhär kommer det att bli sen", men vi har helt uppenbart ett varmare klimat och därmed tidigare vårar.