Så överlever du vab-träsket

Höst, kyla - och snor. Små förskolebarn är sjuka sex till åtta gånger om året. För föräldrarna innebär det många dagar hemma. Ta dig igenom vab-träsket genom att sänka ambitionsnivån och passa på att ha det mysigt.

Foto: Shutterstock.com

Uppsala2012-10-11 10:55

Frisk och glad går ungen till förskolan och du andas ut - äntligen är sjukan slut för den här gången. Tre timmar senare ringer personalen och säger att barnet är hängigt och verkar ha feber. Dags att vabba igen.
Under sina första fyra levnadsår har genomsnittsbarnet mellan sex och åtta infektioner om året. De flesta är förkylningar med symtom som snuva, halsont, hosta eller öroninflammation, men maginfektioner är också vanliga.

Sjukorna behövs för att bygga upp barnens immunförsvar. Det kan låta bra, men visst blir det många dagar då man inte kan gå till jobbet. Men det är något man måste räkna med som småbarnsförälder, och om man tar det för vad det är kan det vara riktigt mysigt, tycker Malin Wollin, krönikör, bloggare och trebarnsmamma.
– Ofta är de ju lite medtagna och då är de ju lättare att ta hand om! Fast det beror förstår på vad för slags sjuka det är. Kräksjuka är ju en väldigt kladdig sjuka.

Malin Wollins tips för att få drägliga vab-dagar är för det första att prioritera rätt saker - strunta till exempel i om barnen inte äter rätt.
– De har hela livet på sig att äta, de flesta dagar är man ju frisk och äter vettigt, så ge dem glasspinnar och saft när de är sjuka och låt dem hållas.
För det andra tycker hon att man ska passa på att ta det lugnt tillsammans, gå till biblioteket och låna lite böcker, köpa en tidning eller hyra en bra film.
– Man kan ha det som en liten ritual att man gör mysiga grejer när barnet blir sjukt. Har man flera barn blir det också ett tillfälle att vara på tu man hand med ett av barnen.

Ett annat knep för att behålla både förståndet och förhållandet är att föräldrarna tar hälften var av sjukdagarna, menar Malin Wollin.
– Jag blir så provocerad av att vissa män tycker att deras jobb är viktigare, de är precis lika utbytbara som alla andra. För förhållandets skull, för sexet och kärlekens skull, ta varannan dag.

Och även om man knappt tror det när man är mitt i det så är faktiskt småbarnsperioden ganska kort, och vips är de inte sjuka så ofta längre. En sexåring är sjuk i snitt två till tre gånger per år. Så det bästa du kan göra som förälder är att gilla läget, och inte skicka halvsjuka barn till dagis eller skola.
– Är man förälder har man gett sig in i leken, då ingår det att det kan vara tufft, säger Malin Wollin.
– Ofta är man nog ganska medveten om man gör rätt eller inte. Hänger barnet inte med i tempot ska han eller hon vara hemma, ingen förskola har ju råd att ha en myshörna för sjuka ungar. Och att inte respektera att det är två dagars karantän efter magsjuka är ju direkt osolidariskt.

Fakta

Så mycket är vi hemma
+ Under 2011 tog svenska föräldrar ut över fem miljoner dagar med tillfällig föräldrapenning, det som tidigare kallades vård av barn och i folkmun ofta går under begreppet vab.
+ I snitt tar varje förälder ut drygt sju dagar under ett år, vilket är den högsta siffran på 18 år.
+ Kvinnorna tar ut flest dagar, 64,3 procent, medan männen tar ut 35,7 procent. Flest dagar tas ut i februari.
Källa: Försäkringskassan

När får barnet gå till förskolan eller skolan?
Barnet ska ha gott allmäntillstånd och orka vara med i de vanliga aktiviteterna, inklusive flera timmar utomhus.
+ Vid feber - Ett feberfritt dygn hemma utan febernedsättande gäller, men är viktigast efter en längre feberperiod.
+ Diarré och kräkningar - När barnet ätit normalt, inte kräkts eller haft vattentunn diarré under två dygn är det dags att komma tillbaka.
+ Höstblåsor - Allmäntillståndet avgör, barnet har sällan feber och brukar kunna vara med i barnomsorgen.
+ Huvudlöss - Om löss finns i förskolan eller skolklassen ska alla barn och deras familjemedlemmar kammas med finkam. Bara de som har löss ska behandlas med preparat, dagen efter behandlingen får man gå tillbaka till skolan.
+ Springmask - Barn med synlig mask ska behandlas med maskmedicin men behöver inte stanna hemma.
+ Streptokockinfektioner som halsfluss och scharlakansfeber - Barnet är smittfritt efter två dygns antibiotikabehandling och får gå till förskola och skola igen.
+ Svinkoppor - Barnet ska vara hemma så länge såren är fuktiga.
+ Vattkoppor - Allmäntillståndet avgör eftersom man redan smittat före utslagen och det i allmänhet är bättre att ha vattkoppor som barn än som vuxen.
+ Ögoninflammation - Barnet ska stanna hemma om ögonen rinner och är så variga att man ofta behöver torka eller tvätta ur dem.
Källa: Barnhälsovårdsöverläkare Kerstin Werner och Socialstyrelsens skrift Smitta i förskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om