Så överlever du ensamheten under pandemin

Så kan du stärka din egen mentala hälsa i coronapandemin. Vi listar skyddsfaktorer för att undvika psykisk ohälsa.

Fler mår mentalt dåligt under pandemin. Kerstin Bergh Johannesson är psykolog på Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet.

Fler mår mentalt dåligt under pandemin. Kerstin Bergh Johannesson är psykolog på Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet.

Foto: Hasse Holmberg/TT och Privat

Uppsala2020-09-07 17:00

Den psykiska ohälsan tycks ha ökat under coronapandemin. Det visar en ny kunskapsöversikt av internationell forskning som Folkhälsomyndigheten gjort. Också en ny Uppsalastudie ger liknande resultat. I Sverige ökade andelen med depression och ångest, i likhet med hur den mentala hälsan påverkats i länder som haft större restriktioner.

– De flesta av oss är sociala varelser. Vi är beroende av relationer, och relationer ger näring till oss rent mentalt. Man får bekräftelse på varandra och kan utbyta tankar och känslor och reaktioner. En påtvingad ensamhet är inte så hälsosam, säger Kerstin Bergh Johannesson, psykolog på Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala.

Ofrivillig ensamhet ökar på lång sikt risken för hjärt- och kärlsjukdomar och demens. Vidare kan isoleringen leda till att man rör sig mindre, och därmed får sämre psykisk och fysisk hälsa.

– Håll dig fysiskt aktiv. "Hemmagympa med Sofia" på SVT är ett utmärkt initiativ. Det är lätt att man blir sittande vid datorn annars, om man inte går till jobbet eller kan gå ut som vanligt. Se till att röra dig på ett bra sätt, du behöver inte vara världens atlet, säger Kerstin Bergh Johannesson.

Men vad ska man göra då för att mota ensamhet under pandemin?

– Kom ut på ett klokt sätt. En del tror att det över huvud taget inte går att komma ut, men gå ut och rör på dig och se andra vyer än hemmets fyra väggar. Träffa vänner utomhus och håll fysisk distans. Det kan också vara stimulerande.

Senaste Ungdomsbarometern visar att fler ungdomar är oroade inför framtiden och fler gymnasieelever har känt sig ensamma under pandemin.

Hösten 2019 uppgav ungefär en av fem av de då intervjuade gymnasieelever att de var ensamma. Våren 2020 tyckte knappt hälften av de intervjuade att deras liv var ensamt. Färre gymnasieelever anser nu att deras liv är rikt på vänner.

– Det är för tidigt att säga vad det får för långsiktiga konsekvenser att bli ensam med sig själv. När man är ensam och blir orolig, det kan förstärka orosfantasier och det man är bekymrad för växer och blir större, säger Kerstin Bergh Johannesson.

För att stärka sin mentala hälsa i pandemin rekommenderar hon:

* Få struktur på dagarna och ha bra rutiner.
* Vårda dina sociala kontakter. Mejla, sms:a och ring.
* Håll dig fysiskt aktiv.
* Gör sådant du mår bra av: som att lösa korsord, läsa eller sköta om blommor.
* Omtanke: ring upp andra som kanske är ensamma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!