Så ofta dricker gymnasieungdomarna

Berusad minst en gång i månaden. Så ser det ut bland närmare hälften av ungdomarna som går andra året i Uppsalas gymnasieskolor. 18 procent av pojkarna har provat narkotika, enligt en undersökning som gjorts av Uppsala läns landsting.

Uppsala2007-08-28 00:01
Bland flickor som går andra året på gymnasiet är det 44 procent som uppger att de berusningsdricker minst en gång per månad. Bland pojkarna i samma grupp är andelen 47 procent.
- Vi tycker att de dricker mycket. Men Uppsala kommun skiljer inte ut sig om man jämför med nationella siffror, säger Åsa Fichtel, projektledare för undersökningen Liv och hälsa ung 2007.
Undersökningen genomfördes i våras av samhällsmedicinska enheten i Uppsala läns landsting. 10 600 elever i Uppsala län besvarade enkäten. I Uppsala kommun har enkäten besvarats av drygt 6 000 elever i årskurserna sju och nio, samt årskurs två på gymnasiet.

Undersökningen bland Uppsalaungdomar visar hur såväl rökning som drickande är vanligare, ju äldre ungdomarna blir.
- Vi ser det som önskvärt att man inte dricker före 18 års ålder. Ju tidigare man börjar dricka, desto större är risken att hamna i missbruk, säger Åsa Fichtel.
I årskurs sju är det bara en procent av flickorna som uppger att de röker dagligen. I årskurs nio har andelen ökat till sju procent. Och i andra året på gymnasiet uppger 13 procent av flickorna att de röker dagligen, medan andelen rökare bland jämnåriga pojkar är åtta procent.
- Antalet pojkar som röker har blivit fler i länet, säger Åsa Fichtel.

Undersökningen innehåller ett antal andra frågor som rör hälsan. Den fysiska aktiviteten minskar ju äldre ungdomarna i Uppsala blir, men hälften eller fler av de svarande är fysiskt aktiva mer än 30 minuter per dag. Även stressen ökar och här är skillnaden stor mellan pojkar och flickor: 61 procent av flickorna i andra året på gymnasiet uppger att de är stressade ofta eller nästan hela tiden. Motsvarande andelen bland pojkarna är 23 procent.
FAKTA: Så mår elever i Uppsala län

De flesta uppger att de har ett bra allmänt hälsotillstånd. Högst är andelen bland pojkar i årskurs sju: 92 procent.

Internetsurfandet är högre bland pojkar än bland flickor. Högst är surfandet bland pojkar i årskurs nio: 68 procent uppger att de internetsurfar mer än två timmar per dag.

17 procent av flickorna i andra året på gymnasiet uppger att de blivit sexuellt ofredade vid minst två tillfällen. Svaren bygger på en fråga om någon tafsat eller gjort andra fysiska närmanden mot ens vilja.

Källa: Uppsala läns landsting
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!