Studien visar att skollunchen ger de svenska skolbarnen nära eller över 30 procent av sitt totala energi- och näringsintag, vilket motsvarar Livsmedelsverkets råd. Däremot behöver barnen få i sig mer fibrer och fleromättat fett, medan de bör dra ner på salt och mättat fett.
- Studien visar att skolmåltiden i stort bidrar med avsedd mängd energi och näring, det vill säga att barn nära nog äter den mängd mat de behöver vid skollunchen. Utrymme för förbättringar finns givetvis, men en del av resultaten kan dock sannolikt tillskrivas att barnen själva väljer hur mycket och vilken mat de ska äta. Fiberintaget är exempelvis beroende av om barnen väljer att äta knäckebröd och grönsaker eller inte, säger studiens försteförfattare Christine Persson Osowski i ett pressmeddelande.
Forskningen baseras på data från den nationella kostundersökningen Riksmaten där 1840 barn i årskurs 2 och 5 deltagit. Innan den här studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Food & Nutrition Research, visste man inte om skolbarnen fick i sig den mängd energi och näring som de ska.
Det räcker således inte med att det erbjuds en näringsrik lunch, barnen måste även äta av allt som bjuds.
joanna.korbutiak@unt.se