Så mycket vatten ska du dricka i värmen

Hur mycket ska vi egentligen dricka när det är så varmt att SMHI går ut med varning om höga temperaturer?

Enligt professor Sten Rubertsson är trötthet och huvudvärk tecken på att du druckit för lite vatten.

Enligt professor Sten Rubertsson är trötthet och huvudvärk tecken på att du druckit för lite vatten.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-05-15 19:45

– Normalt ska man dricka runt två, till två och en halv liter vätska per dygn.

Det säger Sten Rubertsson, professor i anestesiologi och intensivvård vid institutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet.

Under onsdagen kommer temperaturen i Uppsala att nå runt 27 grader enligt SMHI.

– Naturligtvis ökar behovet av vätska när det är varmt, men det beror även på vad man gör. Om man sitter stilla ökar inte vätskebehovet jättemycket, säger Sten Rubertsson.

Tränar du hårt till exempel så kan du få ett ökat vätskebehov med upp till en halvliter per timme. Enligt Sten Rubertsson är det tre faktorer som framför allt påverkar hur mycket vätska vi behöver: Temperatur, luftfuktighet och fysisk aktivitet.

Något som kan vara bra att hålla koll på när det är varmt är hur mycket du kissar.

– Om man inte dricker tillräckligt mycket kommer det lite kiss, vilket är ett tecken på att man behöver dricka mer. Man kan även bli trött och få huvudvärk.

Uppsala kommun uppmanade på tisdagen invånarna att "dricka mer än vanligt". Värmen kan vara jobbig, men även farlig för personer som befinner sig i olika riskgrupper. Äldre, kroniskt sjuka, gravida eller riktigt små barn är några av dem.

–  Hos barn handlar det om att anpassa vätskan efter hur fysisk aktiv man är. Vätskebehovet kan fördubblas hos aktiva barn, säger Sten Rubertsson.

Många tar gärna ett glas vin eller en kall öl på sommaren, men att försöka släcka den ökade törsten med alkohol hjälper inte.

– Vad som händer när man dricker alkohol är att blodkärlen vidgas och då kan man förlora ännu mer vätska. Det kan vara farligt att dricka alkohol om det är för varmt.

Te och kaffe är två andra drycker som man inte ska hälla i sig.

Även om vatten är det bästa att dricka i hettan ska en inte överdriva intaget.

– Det är inte bra att dricka fem till tio liter vatten, det rubbar saltbalansen. Man får inte glömma att tillföra salter vid ökat vätskebehov, säger Sten Rubertsson.

En del vatten som köps på flaska innehåller mer salter, på så sätt kan man balansera upp det. Det finns också vätskeersättning med salter i.

Aptiten går ofta ner när det är varmt. Vad beror det på?

– Hungerkänslan dämpas av värmen, jag vet inte riktigt varför men det kan bero på att man ofta minskar sin fysiska aktivitet. Det gäller att få i sig kalorierna ändå, speciellt om man arbetar eller utför någon aktivitet.

Några tips på vad man kan äta?

– Det finns inga direkta rekommendationer, man kan äta något som är lättsmält och inte allt för tungt. Det är sällan någon är sugen på en blodig biff när hettan slår till på sommaren.

Råd för personer i riskgrupper

Håll koll på inomhustemperaturen. Om den är över 26 grader tre dagar i rad ökar risken för hälsoproblem.

Drick mer, men undvik söta drycker och alkohol.

Svalka av dig med en blöt handduk eller en kall dusch.

Undvik fysisk ansträngning när det är som varmast under dagen.

Om det är över 25 grader, förvara läkemedel i kylskåpet.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!