Två månader har passerat sedan Östhammarsbördige Jakob Vastamäki skrapade den allra första trisslotten i sitt examensarbete. Nu har han skrapat 999 av de 1000 lotter han köpte till projektet – den sista kommer han under fredagen att skrapa utanför Riksdagshuset i Stockholm.
– I grund och botten har det här projektet varit extremt roligt. Jag har fått göra så mycket roligt under de här månaderna. Jag har fått träffa många härliga människor som har engagerat sig i det här projektet, både följare och kändisar, säger Jakob Vastamäki och fortsätter:
– Vissa dagar har det varit jobbigt och projektet har tagit extremt mycket tid. Jag förstår ju att det är världens största i-landsproblem, men samtidigt som det är tråkigt att det är över ska det också bli lite skönt.
Under de två månader som Jakob Vastamäki filmat sig själv när han skrapat sina trisslotter har antalet följare på Facebook och Instagram ökat för varje dag och i skrivande stund har projektet totalt 65 000 följare i sociala medier. På finaldagen skrapade han tre av de återstående lotterna i programmet Nyhetsmorgon på tv4.
– När jag startade det här projektet hoppades jag att det skulle bli stort i sociala medier och i traditionella medier. Men jag trodde inte att det skulle bli så stort som det faktiskt har blivit. När jag träffade Svenska spel berättade de att det säljs 274 000 lotter varje dag i Sverige varje dygn. Med den siffran färskt i minnet kan man förstå att intresset för det här är stort.
Kommer du någonsin skrapa en trisslott igen?
– Aldrig i livet. Och jag hoppas inte att någon trött släkting ger mig en trisslott i födelsedagspresent.
Lotterna köpte Jakob Vastamäki för 30 000 kronor och med 999 skrapade trisslotter har han fått tillbaka 20 590 kronor. Av vinstlotterna har endast en lott gett en större vinst – på 10 000 kronor. Redan när examensarbetet med uppdraget att testa den statliga lyckan drog igång var han mycket tveksam till att han skulle gå med vinst på projektet. När lotterna nu är skrapade är han framför allt kritisk till att staten själva inte velat medverka i projektet.
– Jag har egentligen bara stött på ett problem under de här månaderna och det är att staten vägrat att svara på frågor. Jag har sökt civilminister Ardalan Shekarabi, som tog emot den senaste spelutredningen, i sex veckors tid för en intervju på 20 minuter men hans pressekreterare säger att han inte har tid. Samtidigt har de sagt att de följer mitt projet noga. Jag kan inte se det som annat än att de inte vågar träffa mig och det tycker jag är pinsamt för staten. Jag tycker det borde vara en demokratisk skyldighet att ställa upp på en intervju som har med det här att göra.
UNT har sökt Ardalan Shekarabis pressekreterare Peter Skeppström för en kommentar men utan resultat.