Blir man rik på att sälja mat? Så mycket tjänar Uppsalas handlare

Blir man rik på att driva livsmedelsbutik? Det undrar många när matpriserna skenar. UNT har gått igenom butiksinnehavarnas ekonomi och kan berätta om miljoninkomster, porschar och fjällstugor registrerade på företagen – men också om handlare med månadsinkomster runt 30 000–40 000 kronor och ingenting mer.

Ägaren till Ica Kvantum Gottsunda var den som tjänade mest enligt de senaste uppgifterna från Skatteverket.

Ägaren till Ica Kvantum Gottsunda var den som tjänade mest enligt de senaste uppgifterna från Skatteverket.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2025-04-24 15:30

På fyra år har en matkasse som tidigare kostade 100 kronor ökat till 132 kronor i snitt. Allra mest har kaffe, te och kakao ökat: knappt 80 procent. Andra varugrupper som skjutit i höjden är olja och fett samt mjölk, ost och ägg där priset ökat mellan 43 och 52 procent.

UNT har gjort en genomgång som visar att det är stora skillnader i hur mycket Uppsalas matbutiker tjänar när matpriserna stiger. Också när man tittar på ägarnas ekonomi visar det sig att det är stora skillnader i hur lönsamt det har är för handlarna att driva matbutik.

De som under många år drivit en lönsam butik har kunnat samla på sig kapital som i sin tur investerats så att det ger stora tillskott i den privata ekonomin. Många gånger plockar butiksägarna ut motsvarande en månadslön på mellan 50 000 och 60 000 kronor. Flera av handlarna i Uppsala kommun har dessutom stora kapitalinkomster, den typ av inkomster där utdelningar från butiken räknas in.

Allra högst inkomst har huvudägaren och vd:n för Ica Kvantum i Gottsunda. Under 2023 hade han en taxerad förvärvsinkomst på 550 000 kronor och en kapitalinkomst på 7,5 miljoner kronor. I lönetoppen hittar man också ägarna till Ica Maxi i Stenhagen, Ica Kvantum i Gränby och Ica Sävja, där huvudägarna inkasserat kapitalinkomster på mellan 4,5 och 6 miljoner kronor.

Butikernas ägare har i många fall flera fastigheter där det samlade taxeringsvärdet kan vara mellan 10 och 25 miljoner kronor, vilket kan innebära ett marknadsvärde på en bit över 30 miljoner kronor. Förutom villan de bor i kan det även röra sig om fjällstugor på stora skidorter eller hus på Gotland.

Ägarna till 17 av butikerna har dessutom valt att ha en eller flera bilar registrerade på företaget. Det innebär att betalningen för bilen blir en del av försäljningskostnaderna i butiken som i sin tur ska bäras av det kunderna betalar för maten.

Påfallande många av bilarna ligger i det övre prissegmentet där prislappen landar runt en miljon eller mer. Ett exempel är de två porschar som är registrerade på Ica Samköps holdingbolag, alltså butiksägarens bolag som förvaltar aktierna i butiken. Bland de mer udda inslagen i fordonsparken finns en snöskoter registrerad på Ica Maxi Gnistas holdingbolag.

Ica Maxi i Gnista är den enda butiken som i bolaget även har en fastighet som inte har med butiken att göra. Det är i det fallet en fjällstuga intill skidliften i Björnrike med ett taxeringsvärde på 3,5 miljoner kronor. 

Det är dock inte alla butiksägare som kunnat samla på sig stora förmögenheter. Ägarna till Nelins, Ica Nära Råbyvägen och Ica Solen i Storvreta är några exempel på butiker där ägarna inte har några kapitalinkomster alls, och heller inga bilar registrerade i bolaget

undefined
Ägaren till Ica Maxi Gnista har förutom tre Tesla-bilar även en snöskoter och en fjällstuga registrerad på butiksbolaget.

Inkomsterna är dock något som det är känsligt att prata om. Ägaren och vd:n till Ica Maxi i Gnista är en av dem som inte har velat ställa upp på en intervju, andra svarar undvikande när man kommer in på hur lönsamt det är att vara butiksägare.

Emil Carlson, som håller på att ta över Kvantum i Gränby från sin far Rolf säger att han har full förståelse för den senaste tidens diskussion om matpriserna.

– Vi tjänar inte på att höja priserna eftersom vår verksamhet bygger på att sälja stora volymer. Vi sätter kunden främst, säger han.

undefined
Ägaren till Ica Samköp vid Heidenstamstorg har fem personbilar registrerade på bolaget, varav två porschar.

Är det lönsamt för dig som person?

– Det vill jag inte uttala mig om, det finns en hotnivå mot handlare, säger Emil Carlson.

UNT har under en dryg veckas tid sökt flera butiksägare. Men de är sällan på plats i butiken och de återkommer inte när vi lämnat meddelande.

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, tycker att diskussionen om vinster i handeln är felriktad och påpekar att livsmedelshandeln är en bransch med låga vinster i förhållande till omsättningen.

– Det är tråkigt att möta den debatten som jag upplever som helt orättfärdig, säger hon.

Även om marginalen är låg generellt så finns det många handlare som tjänar mycket. Hur ser du på det?

– Det går säkert att hitta enskilda handlare som gör stora vinster och det är bara att gratulera dem. Det verkar finnas en bild av att man absolut inte får tjäna pengar på mat. Men om det är Spotify eller andra stora bolag, då beundrar man de bolagen som genererar vinster och tycker det är bra. Det går inte att driva företag utan att ha någon vinst, det är helt orealistiskt, säger Karin Brynell.

Så gjordes jobbet

UNT har gått igenom redovisningen för de matbutiker i Uppsala kommun som drivs som egna bolag. Där har vi listat de fordon som inte har någon självklar användning i företaget. Många av butikerna har också lastbilar och släpkärror för att köra varor, men de har inte tagits med i sammanställningen.

Vi har också hos Skatteverket kontrollerat taxerade inkomster under 2023 för huvudägarna till butikerna. I några fall ägs butiken med lika stora andelar av flera personer, då har vi räknat ut medelinkomsten för ägarna för att lönen ska vara jämförbar per person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!