Under valborgshelgen har det för sjunde året i rad gått att rapportera in vårtecken till Vårkollen, ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Svenska botaniska föreningen. Genom vårkollen ges en bild av hur långt våren har kommit.
Och viljan att berätta om våren växer. I år gjordes rekordmånga 12 000 observationer av tussilago, blåsippa, vitsippa, sälg, björk och hägg.
Årets ögonblicksbilder visar att våren kommit ungefär lika långt norrut vid den här tiden som i fjol, men att de olika arterna påverkats mycket olika av just årets väder. Det var milt i slutet av vintern, men avslutningen på vårvintern har varit kylslagen.
Vårkollen ger också en möjlighet att se förändringar över längre tid, eftersom en liknade verksamhet fanns under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
Då var det normalt att björkarnas lövsprickning startade precis vid valborg i allra sydligaste Skåne. Vårkollen visar att lövsprickningen numer når ända upp till Norrlandsgränsen till 1 maj. Ett liknande mönster syns för sälg som redan blommar norröver.
– Även om vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen hos björk och blomningen hos vårblommande arter har tidigarelagts ett par veckor sedan 1900-talets början, vet vi att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen. Nu börjar vi skönja vad som är det nya ”normala”, säger Ola Langvall vid SLU i ett pressmeddelande.