– Gissa hur mycket sopor som slängs per person, oj vad svårt. Kanske 500 kilo, säger Jessica Hjelmhagen som arbetar på återvinningscentralen på Spikgatan i Boländerna.
Hon försöker få sin kollega Erkki Carlsson att gissa, men han är motvillig.
– Nej, jag vågar inte. Men jag tror att det nog har ökat.
Sanningen är att antalet kilo sopor som slängs i Uppsala, utslaget på invånarantalet, faktiskt har minskat de senaste åren. 2014 slängdes 425 kilo per person i jämförelse med året innan då 438 kilo kastades. Riksgenomsnittet ligger närmare Jessica Hjelmhagens gissning och uppmäts till 520 kilo, det visar statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram utifrån uppgifter från Avfall Sverige. Allra mest hushållsavfall per invånare slängdes förra året i Staffanstorp, där hela 922 kilo kastades.
I Uppsala län är det Håbo och Heby som slänger mest, med 625 respektive 583 kilo. Medan Uppsala och Knivsta, med sina 425 respektive 448 kilo, kastar minst.
På andra sidan stan i Librobäck ligger Uppsalas största återvinningscentral. Där berättar Uppsala vattens sektionschef Tobias Linnesköld att kommunen trots minskningen satsar stort på återvinningscentralerna.
– Eftersom vi samtidigt blir fler invånare måste vi utöka vår kapacitet.
I mars 2016 ska den ombyggda återvinningscentralen i Librobäck stå klar, idag är det den största i kommunen, men på sikt ska det bli den minsta när en ny central byggs och nuvarande byggs ut.
Tobias Linnesköld vågar inte spekulera i hur det kommer sig att vi slänger mindre, men säger att en annan positiv trend är att mer sopor sorteras.
– Det är vårt mål, att det brännbara avfallet ska minska. Om man tittar på det vi slänger hemma så är det egentligen bara en tredjedel av det som hamnar i brännbart som hör hemma där.
Han menar att det allra viktigaste ur miljösynpunkt är att se till att sortera ut det farliga avfallet, exempelvis glödlampor och kvicksilverprodukter. Återanvändning kan också vara en nyckel till minskat slängande.
– Numera finns det möjlighet på återvinningscentralerna att skänka grejer till second hand i stället för att slänga det som är helt och fungerar, och de är många som lämnar saker.
Han säger att den som är osäker på vad som håller för återanvändande, eller bara är osäker på vad avfallet ska sorteras som, inte ska tveka att fråga personalen på återvinningscentralerna.
På den soliga rampen i Boländerna är Erkka Carlsson och Jessica Hjelmhagen helt överrens om vilken den vanligaste frågan de får är.
– Frigolit - var ska jag slänga frigoliten? säger Jessica Hjelmhagen.
– Bland plasten så klart, svarar Erkka Carlsson.
– Och stekpannor och kastruller, de sorteras som metall, oavsett om det är teflon på eller ej.