En genomgång av medianlönerna för kommunanställda visar att löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortfarande är stora på flera håll i länet. Statistiken, som är sammanställd av nyhetsbyrån Siren utifrån uppgifter i Sveriges kommuner och landstings databas Kolada, visar hur skillnaden i lön förändrats mellan 2005 och 2014. Se graf längre ner i artikeln.
I samtliga av länets kommuner har löneskillnaderna minskat, och i en kommun har det slagit över så att kvinnornas medianlön förra året var högre än männens. Den utvecklingen har skett i Älvkarleby där löneskillnaden nu ligger på + 936 kronor för kvinnor.
– Vi har ju nästan bara kvinnliga anställda, jag vet inte om det kan spela in, säger personalchefen Brita-Lena Cederqvist.
Av kommunens 600 fast anställda är cirka 90 procent kvinnor. Brita-Lena Cederqvist säger också att de under 2014 gjorde en rejäl satsning på flera kvinnodominerade yrken.
– Då höjde vi lönerna för sjuksköterskor, förskolelärare och kvinnliga lärare, men det handlade främst om att vi sett att våra löner låg lägre än i andra kommuner.
Älvkarleby har inte haft någon omfattande privatisering av offentlig verksamhet, så något sådan kan inte förklara förändringen.
– Däremot så har flera manliga chefer slutat om vi tittar bakåt några år, och där är det kvinnor som tagit över, säger Brita-Lena Cederqvist.
I Östhammar har skillnaden minskat med hela 1310 kronor sen 2005, men trots det så ligger kvinnors medianlön 2466 kronor lägre än männens. Birgitta Kraft, som är förhandlingschef i kommunen, har under tisdagen inte tillgång till någon detaljerad information om löneskillnaderna.
– Men man kan ju säga att det generellt är så att kvinnor jobbar i låglöneyrken och män oftare har chefspositioner.
I Håbo, Heby, Enköping och Tierp ligger skillnaden på mellan 924-1523 kronor, i Knivsta och Uppsala på 274 respektive 555 kronor till männens fördel.