Så mycket kostar extra valet

Drygt två miljoner kronor. Det kan Uppsala kommun få betala för vårens val.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2014-12-04 18:00

Ett val som alla andra med samma antal vallokaler och valförrättare. Så beskriver Arne Åhman, valsamordnare på länsstyrelsen Uppsala län, det val som planeras i mars.

– Ett extra val är ett val det också, det är inte så att man ska behandla det på ett sämre sätt än ett allmänt, säger Arne Åhman.

Praktiskt kommer det fungera på samma sätt som tidigare. Den stora skillnaden är att perioden för förtidsröstning kommer att bli kortare. Vad gäller förtidsröstningen startar den tio dagar före valdagen 22 mars, medan de som utlandsröstar kan göra det tidigast tjugo dagar innan valet.

– Annars är det precis som andra val. Vallokalerna har öppet från åtta på morgonen till åtta på kvällen. Och förtidsröstningen sker precis som tidigare, det kommer inte att vara sämre service än andra val, säger Arne Åhman.

Valet innebär en del kostnader. Enligt en preliminär uppskattning av Valmyndigheten kan notan för ett ordinarie val (statsbidrag till kommunerna, samt Valmyndigheten och länsstyrelsernas kostnader) hamna på närmare 260 miljoner kronor – då tillkommer också det som kommunerna betalar själva. Valmyndigheten, liksom Arne Åhman på länsstyrelsen, menar att det sannolikt blir en mindre summa i vår eftersom det endast rör sig om ett val till riksdagen.

– Men det är klart det kostar på. Framför allt är det kommunerna som kommer få dras med en del kostnader, säger Arne Åhman.

De allmänna valen och Europaparlamentsvalet tidigare i år kostade Uppsala kommun, efter att man fått statligt bidrag, 4,3 miljoner kronor att anordna. Det innebär att kostnaden landade på drygt två miljoner kronor per val som kommunen fick betala ur egen ficka.

Key Lundegård (M), ordförande för valnämnden, tror att det kan röra sig om en liknande summa i vår.

– Det är väl inte budgeterat för några siffror för ett extra val, men nog är det något som ska rymmas i den stora budget vi ändå har, säger Key Lundegård, som suttit i nämnden sedan 2003.

En sak han dock tror kan bli problematisk är att den sittande nämnden byts ut till årsskiftet.

– Det svåra nu är att det kommer vara väldigt många nya som kommer sitta i nämnden, som kanske inte har erfarenhet av att arrangera ett val. Normalt sett brukar man få bättre tid på sig att lära sig de lagar och förordningar som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!