Vid jordgubbsståndet Bärprinsen utanför Ica Luthagen ringlar sig kön lång. Det är nämligen här man hittar stans billigaste jordgubbar: kilopriset ligger på ynka 40 kronor.
Simeon Frohm står långt bak i kön och väntar på sin tur.
– Jag kom nyss från Malmö, där kostade en enda ask 130 kronor. Det här är helt bisarrt!
UNT undersökte förra veckan jordgubbspriserna hos 16 olika försäljare runt om i Uppsala. Då låg det högsta kilopriset på 225 kronor och det lägsta på 80 kronor. Prissättningen på jordgubbar är fri och styrs helt av utbud och efterfrågan, vilket märks tydligt när vi gör en ny priskoll.
Men inte bara priset spelar roll för jordgubbsköpen längre. En svårighet för jordgubbskonsumenterna är att försäkra sig om jordgubbarnas ursprung och att allt gått rätt till i alla produktionsled.
Studenten Hanna Hahn som också fastnade för de låga priserna utanför Ica Luthagen känner dubbelt inför de billiga bären.
– För en konsument är det ju asnajs att det är så här billigt. Jag är student, så jag har inte råd med jordgubbar annars. Men det känns konstigt när priserna är så låga efter det man hört om kriminaliteten, säger hon.
Drygt en kilometer bort står även Mirwais Zamani vid Svandammen och säljer bär från Bärprinsen. Här kostar de dock 50 kronor kilot. Innan midsommar låg priset nästan tre gånger så högt.
– Det beror på att inköpspriserna då var dyrare även för oss. De här billiga är dessutom mycket finare, förklarar Mirwais.
Margareta och Athman Oman köper alltid jordgubbar när de går förbi vid Svandammen. De köpte i ståndet även på midsommar, när jordgubbarna var som dyrast. Men hon minns en tid när prisbilden var en annan.
– När jag kom till Uppsala från Östersund 1966 kostade jordgubbarna 2 kr på EPA.
Även Sandra Tapper och hennes barn Vincent och Vanessa är sugna på jordgubbar. På midsommar blev det inga – mamma tyckte det var för dyrt.
– Det ska ligga på den här nivån, runt 30 kronor litern. Det är en princip att jag inte betalar för mycket för jordgubbar.
Det är inte bara i stadens bärstånd som det har blivit billigare – alla försäljare förutom två har minskat sina priser.
Annika Tuvesson är butikschef på Citygross i Boländerna, där jordgubbspriset har minskat med en tredjedel – från 120 kronor till 80 kronor per kilo.
– Men det skiftar från dag till dag. Det är inte vi som sätter priserna utan vår leverantör. Vi följer en prislista så det är samma på alla CityGross. Det skiftar över hela säsongen, beroende på tillgång och väder.
Hur kan man som kund känna sig säker på att man inte finansierar till exempel gängkriminalitet med sitt jordgubbsköp?
– Alla våra leverantörer är godkända via Axfood som kontrollerar alla aktörer.
Ica-butikerna har tydliga prisras, eftersom butikerna efter midsommar har köpt in jordgubbar från Icas egna märke.
– Dagarna innan midsommar hade vi svårt att få tag på Icas jordgubbar. Det fanns inte tillräckligt med jordgubbar. Då fick vi köpa in ekologiska, vilket är dyrare, förklarar Clara Thisner, butiksbiträde på Ica Maxi Stenhagen.
Att priserna på jordgubbar sjunker efter midsommar vet många om. Men det verkar som att årets jordgubbar är särskilt dyra.
– Det är ett högre inköpspris än förra året. Jag tror att det beror på att det varit en tuff skörd, säger Helena Stojkovic, plockare på frukt och grönt på Ica Maxi Gnista.