Så minskar du matsvinnet

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Uppsala2015-11-24 08:10

1. Ha koll på vilka ingredienser du har hemma och gör rätter utifrån det.

2. Ha koll på varor i kylskåpet. Lägg i frysen om du inte hinner äta upp i tid. Mycket går bra att frysa, till exempel mjölk, grädde, ost och skinka.

LÄS MER: Tvåbarnsfamilj kan spara upp till 6000 kronor om året på att ej slänga mat.

3. Ät rester innan de blivit gamla. Sätt ihop en plockmåltid (se det som en buffé!). Om resterna stått i kylskåp och smakar och luktar bra och inte möglat är de okej.

4. Planera. Köp inte mer mat än du behöver: att storhandla behöver inte vara bättre - tvärtom.

5. Gå inte efter bäst före-datum, utan lita på din smak och lukt (för gravida har Livsmedelsverket särskilda råd, de bör vara mer försiktiga). Märkningen "Sista förbrukningsdag" ska man dock följa.

Hur mycket slänger du? Många tror att de slänger mindre än de gör. På www.slv.se/matsvinn kan få koll på ditt matsvinn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om