För många som har migrän är livet begränsat. Middagsbjudningar och andra aktiviteter måste ständigt ställas in och timmar tillbringas i ett mörkt rum med ögonbindel för att inget ljus ska trigga smärtan. Minsta rörelse gör att det dunkar i huvudet, man är svag i kroppen, kan må illa och kräkas. Runt 1,5 miljoner svenskar har migrän, men professor och överläkare Lars Edvinsson har gjort en upptäckt som kan förbättra livskvalitén för de flesta.
– Det kommer en ny medicin nu till sommaren, säger han.
Medicinen blockerar molekylen CGRP (calcitonin gene-related peptide), som enligt Lars Edvinssons forskning ligger bakom smärtan vid migrän och Hortons huvudvärk. Han såg sambandet redan på 1980-talet men det tog tid att få gehör för upptäckten då rådande teorier fokuserade på en annan signalsubstans. Alla nya studier av läkemedel med CGRP-hämmare visar dock på bättre effekt och färre biverkningar än annan behandling.
– Det är unikt, säger Lars Edvinsson.
Han påpekar att migrän inte är en kärlsjukdom vilket många tidigare trott. Nya rön har visat att ett anfall startar i hjärnstammen och hypotalamus. Vad sjukdomen beror på är däremot inte klarlagt. Det finns en ärftlighet, men flera gener verkar vara inkopplade.
– Jag tror att det beror på en instabilitet i nervceller i hjärnan. Den ärftliga delen gör att de blir mer känsliga för stress och inte kan kompensera för mycket stimuli. Man är mer mottaglig för påfrestningarna i livet, säger Lars Edvinsson.
Det skulle kunna förklara varför ett regelbundet liv med lite stress leder till färre attacker. Nuvarande läkemedel som tas i förebyggande syfte verkar också delvis genom att minska stressen på nerver och stabilisera blodflödet runt hjärnan.
De som har migrän känner igen sig: I hälsoartiklar tipsas det om att man ska sova åtta timmar varje natt, kliva upp vid samma tid varje dag, inte vänta mer än fyra timmar mellan måltiderna, inte dricka rödvin, äta starka ostar, välkryddad mat eller mörk choklad och undvika stress och starkt solljus. Samtidigt ska man vara beredd på att starka lukter, höga ljud och väderförändringar kan utlösa ett anfall. Kaffe kan hjälpa, men för mycket kan ha motsatt effekt.
Lars Edvinsson är skeptisk till dessa råd. Han påpekar att forskare inte har funnit något samband mellan rödvin och migrän och tror snarare kopplingen beror på att man tar ett glas när hjärnan varvar ned.
– Man kommer hem på fredag efter att ha jobbat hela veckan, lägger upp fötterna på bordet, öppnar en flaska vin och så får man migrän.
Samtidigt poängterar Lars Edvinsson att en sund livsstil kan leda till färre attacker. Han tipsar om att gå en promenad på morgonen och innan man lägger sig, äta de tre huvudmålen, sova lagom mycket och se till att komma ut i naturen. Det är också viktigt att begränsa tiden framför datorer, surfplattor och mobiltelefoner.
– Jag tror på livsstilsförändringar, det är det som är kontentan. Det finns inga genvägar.
Framför allt menar han att det är bästa medicinen mot spänningshuvudvärk. Det får nästan alla människor ibland. Och då den främst orsakas av spänningar i nackmuskulaturen är det sämsta man kan göra att sitta böjd över sin mobiltelefon.
När det gäller spänningshuvudvärk finns det inga speciella kopplingar till arv, ålder eller kön. Alla kan drabbas. Migrän har däremot fler kvinnor. Det finns ett tydligt samband med menstruationen, för många lättar det efter klimakteriet. Men även män och barn är utsatta.
Hur vet man om man har migrän?
– Värken är ensidig och måttlig till svår. Den varar mellan fyra och 72 timmar. Sedan ska man ha fått minst fem sådana attacker, eller två om de är kopplade till synrubbningar, så kallad aura, säger Lars Edvinsson.
På senare tid har det kommit ut flera receptfria läkemedel. Lars Edvindsson menar dock att receptfritt innebär att det är verkningslöst eller en liten förpackning, vilket blir dyrt i längden.
– Men nu finns även medicin med triptaner som receptfria. De ger i dagsläget bäst effekt. Man kan testa om de hjälper och i så fall be en doktor om recept.
Triptaner är inte verksamma mot spänningshuvudvärk. (TT)