Så märker du om ditt barn lockats av gängen

Kriminella gäng försöker värva barn så unga som 10-12 år. "Som förälder behöver man känna till varningstecken och prata med sina barn", säger Hilde Wiberg på Uppsala ungdomsjour.

Barn kan lockas in i kriminalitet av många anledningar. Till exempel för att ha råd att köpa dyra kläder, få respekt eller tillhöra en gemenskap.

Barn kan lockas in i kriminalitet av många anledningar. Till exempel för att ha råd att köpa dyra kläder, få respekt eller tillhöra en gemenskap.

Foto:

Uppsala2023-10-22 05:00

Äldre kriminella ungdomar som hänger utanför skolan eller kvartersgården och bjuder ditt barn på läsk och ger komplimanger. Helt enkelt låtsas vara en kompis. 

Så kan det se ut när en ungdom blir inlockad i kriminalitet.

– Som vuxen behöver man veta att barn och ungdomar blir utnyttjade i kriminalitet och hur det går till. Alla i barns närhet – föräldrar, fritidsledare, lärare, ordningsvakter, fotbollstränare – måste ha det här perspektivet, säger Hilde Wiberg, chef på Uppsala ungdomsjour.

Gängen behöver yngre personer som kan utföra uppdrag åt dem. Det kan handla om att hålla utkik efter polisen, transportera en väska med narkotika eller i värsta fall döda någon. Även om det är fler killar som dras in i gäng är tjejer inte förskonade – de kan vara till stor nytta eftersom tjejer mer sällan stoppas av polisen.

Vad är det som lockar med gängen?

– Att känna sig sedd och bekräftad. Bli någon. Eller att kunna skaffa dyra kläder, säger Hilde Wiberg.

Det finns en del varningstecken man som förälder bör ha koll på. Till exempel om barnet börjar umgås med äldre ungdomar, döljer saker, kommer hem med dyra prylar, plötsligt har mer pengar eller börjar ha två mobiler. 

Som förälder behöver man prata med sina barn om vilka situationer barnet ska undvika, som att inte göra tjänster för eller ta emot något från personer barnet inte känner. Och att lyssna på barnet utan att döma.

– Det är jätteviktigt att barnet känner att du som trygg vuxen finns där vad som än händer.

Förälder: gör såhär

Prata med ditt barn om att aldrig ta emot något av eller utföra tjänster åt personer barnet inte känner. 

Håll utkik efter varningstecken: Har ditt barn plötsligt ett nytt äldre umgänge? Mer pengar? Nya dyra kläder och prylar?

Finns där för ditt barn: fortsätta fråga även om barnet inte vill svara. Var inte dömande.

Prata med andra vuxna om du känner oro, till exempel i skolan eller på Uppsala ungdomsjour. Du kan också ringa Bris telefon för vuxna på svenska, engelska och arabiska: 077-448 09 00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!