På fem år har Uppsalas skönhetskliniker dubblat intäkterna

På fem år har Uppsalas skönhetsklinkers omsättning fördubblats. "Vi är en del av ett samhälle där kvinnor måste satsa mycket mer på sitt utseende", säger Janine Bichara som driver skönhetssalong i Uppsala.

"Snabba lösningar som fillers och botox har boomat i skönhetsbranschen", säger plastikkirurgen Anders Liss.

"Snabba lösningar som fillers och botox har boomat i skönhetsbranschen", säger plastikkirurgen Anders Liss.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-06-01 16:00

Nyheten i korthet

  • Skönhetsklinikers omsättning i Uppsala har fördubblats på fem år, trots hårdare krav på injektionsbehandlingar.
  • Ökningen beror på ökad acceptans för kosmetiska ingrepp och en boom för snabba lösningar som botox och fillers.
  • Pressen på kvinnor att investera i sitt utseende har också ökat, vilket bidrar till branschens tillväxt.

Enligt UNT:s sammanställning av Uppsalas skönhetsklinikers årsredovisningar har branschens omsättning ökat från 50,6 miljoner 2018, till strax över 100 miljoner kronor i fjol. Detta trots att det 2021 infördes hårdare krav på klinikerna som utför injektioner så som botox och fillers. För att utföra injektionsbehandlingar krävs bland annat att utövarna är utbildade läkare, tandläkare eller sjuksköterskor.

Anders Liss har sedan 2008 arbetat som plastikkirurg på Art Clinic i Uppsala, och under den tiden har skönhetsbranschen både vuxit och förändrats.

– Quick fixes, eller snabba lösningar som fillers och botox har boomat i skönhetsbranschen, och ökar alltså mest, säger han.

En annan förklaring till den ökade omsättningen är enligt Anders Liss, att de privata klinikerna har övertagit verksamhet som tidigare Ackis utförde.

undefined
"Snabba lösningar som fillers och botox har boomat i skönhetsbranschen", säger plastikkirurgen Anders Liss.

Enligt sjuksköterskan Janine Bichara som driver skönhetskliniken Beautyculture by Janine i Uppsala, handlar ökningen mycket om att acceptansen för att göra ingrepp har blivit större.

– Folk gör skönhetsbehandlingar utan att tänka på det på samma sätt som tidigare. Då skämdes man och erkände inte att man gjorde botox, men nu är det väldigt vanligt, säger hon.

Utöver att driva skönhetssalongen där botox och fillers ingår bland behandlingarna, sitter hon också som styrelseledamot i Estetiska injektionsrådet, en branschorganisation som arbetar för att stärka patientsäkerheten inom skönhetsindustrin. 

undefined
Janine Bichara, driver sedan 2009 skönhetskliniken Beautyculture by Janine.

Men det är inte bara acceptansen som blivit större. Trycket på framför allt kvinnor har också ökat, enligt Janine Bichara.

– Jag märker av att vi är en del av ett samhälle där kvinnor måste satsa mycket mer på sitt utseende. Det finns en press runt kvinnors utseende, och de är villiga att betala mycket för att känna sig trygga i sig själva.

Att skönhetsindustrin växer kan också betyda att de som är verksamma i branschen får ett mer välfyllt lönekuvert jämfört med den offentliga vården. För Janine Bichara, som tidigare arbetat som sjuksköterska på Akademiska sjukhuset, är det en av flera fördelar.

– Nu har jag drivit min klinik så pass länge att jag är etablerad, men det hade aldrig fallit mig in att gå tillbaka till Ackis. 

Varför då?

– På Ackis sprang jag runt som en idiot och kastade morfin på folk och hoppades att det skulle bli bra. Nu kan jag ta min tid med mina patienter.

Härifrån kommer siffrorna

UNT har tittat på årsredovisningar för alla aktörer inom skönhetsindustrin i Uppsala. Åren som jämförts är 2018 och 2023. I de fall där företaget inte varit verksamt sedan 2018 har vi kollat på de tidigaste tillgängliga årsredovisningarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!