Så många körkort återkallas

Fortkörning är vanligaste orsaken till att lappen dras in. Men smitningarna ökar.

Fortkörning - en vanlig anledning till att få återkallat körkort.

Fortkörning - en vanlig anledning till att få återkallat körkort.

Foto: Jenny Knutsson/arkiv

Uppsala2015-01-19 11:07

2014 återkallade Transportstyrelsen 1 145 stycken körkort i Uppsala län. Det är den näst högsta siffran sedan Transportstyrelsen blev landets körkortsmyndighet år 2010.

Fortkörning är den vanligaste anledningen till att vi i Uppsala län blir av med körkortet.

– Så har det sett ut i alla tider i hela landet, säger Anders Hedåberg, processansvarig på Transportstyrelsen.

Att köra en eller två kilometer över hastighetsgränsen gör inte att man riskerar att bli av med körkortet. Transportstyrelsen använder sig av termen "väsentlig hastighetsöverskridning". Ander Hedåberg exemplifierar:

– Det finns en slags tumregel. Kör du 21 kilometer för fort på en 30-väg inträffar den där väsentliga gränsen. Är det en 40-väg säger vi att gränsen infaller när du kör 31 kilometer för fort.

Men visst kan körkortet ryka även om du kör tio kilometer för fort också - omständigheterna avgör: skolområde, tätbebyggt område...

Smitning har blivit en allt vanligare orsak. 2013 var det 4 stycken körkort som drogs in av den anledningen, 2014 var det istället hela 17 stycken.

– Det är otroligt vanligt. Vi ser hur smitningarna ökar hela tiden, kommenterar Mikael Gustafson, chef för utredningsavdelningen på polisens trafikenhet.

Smitning betyder att man olovligt avviker från en trafikolycka. Det vanligaste sorten är att en bilist råkar "toucha" en bil vid en parkering utanför en stormarknad, enligt Gustafson.

– Kör du in i en bil ska du som förare lämna en lapp med dina kontaktuppgifter till bilen du kört på. Annars räknas det som smitning, säger Mikael Gustafson, och betonar att människor är "väldigt dåliga på att lämna ut sådana uppgifter".

Men andra ögon kan ha sett vad som hänt, påminner Gustafson.

– En annan bilförare kan ha noterat händelsen. Den kan då meddela föraren som sedan polisanmäler dig. Och då riskerar du att bli av med kökortet.

Den näst vanligaste orsaken till att bli av med körkortet i Uppsala län är rattfylleri. Nästan lika många kort återkallades 2014 som 2013 - 252 respektive 249.

– Rattfylleri brukar tillhöra en av de vanligaste orsakerna, kommenterar Mikael Gustafson.

En promillehalt på 0,16 i utandningsluften gör att polisen kan omhänderta ditt körkort. Sedan beslutar Transportstyrelsen om körkortet ska dras in eller inte.

Alternativ kan dock finnas, poängterar Anders Hedåberg.

– Vissa blir av med arbetet om körkortet dras in, så det finns en möjlighet att få alkolås. Men då gäller det att personen inte har någon drogproblematik. Dessutom måste blod- och urinprover lämas regelbundet, och så kostar det mycket pengar att hyra ett lås.

Varför är det viktigt att ta fram sådan här statistik?

– Det finns inget egenvärde i att återkalla så många körkort som möjligt. Men siffror är viktiga, särskilt i relation till hur många som skadas och dödas i trafiken, säger Anders Hedåberg.

Det är Transportstyrelsens uppdrag att utreda om en person kan förväntas vara en lämplig och trafiksäker förare eller inte. Ett körkort kan återkallas i tre månader och uppåt. Drar Transportstyrelsen in det över ett år krävs att man gör ett nytt kökortsprov.

– Varför inte göra alla rätt i trafiken från början istället? Då spar man både tid och pengar, säger Mikael Gustafson.

2013 återkallades fler körkort än 2014 i Uppsala län.

– Att det blev ett rekordår 2013 har att göra med att vi då arbetade bort många ärenden som hade lagt sig på hög sedan vi tog över

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om