Traditionella adventsstjärnor och elljusstakar säljer lika bra som förr, samtidigt som fler satsar på julbelysning i trädgården och på husfasaden. Det är en trend som Niklas Carlsson, informationschef på Clas Ohlson, har sett de senaste fem åren.
– Vi säljer mycket mer ljusslingor och andra utomhusdekorationer, som djur. Det beror antagligen på att nya LED- lampor är energisnålare och billigare än gamla glödlampor, säger han.
Den totala energiförbrukningen går upp under vinterhalvåret eftersom vi använder mer ljus och värme. Peter Bennich, senior rådgivare inom belysning på Energimyndigheten, menar att ett normalt hushåll inte påverkar den statistiken så mycket genom att sätta upp julbelysning.
– Helt ärligt, en ljusslinga och några ljusstakar har inte jättestor påverkan. Speciellt inte om man använder LED- lampor, de är väldigt energisnåla, säger han.
Peter Bennich vill inte på rak arm säga att det är bättre att slänga sina gamla dekorationer med glödlampor för att byta ut mot LED. Men om man ändå ska köpa nytt bör man satsa satsa på LED. Dock är det inte bara lamporna som påverkar energiförbrukningen.
– Något många inte tänker på är transformatorn. Äldre modeller med järnkärna drar väldigt mycket energi, har man en sådan bör man byta mot en ny, elektronisk transformator. Då får man en verkligt energisnål julbelsyning, säger Peter Bennich.
Cia Edlund, kommunikationschef på Elsäkerhetsverket, säger att man bör se över sin julbelysning varje år. Är den trasig ska den slängas. Köper man ny belysning ska den vara CE- märkt och ha svensk bruksanvisning samt namn på tillverkare.
– Det är också viktigt att använda julbelysning för utomhusbruk ute, och julbelysning för inomhusbruk inne. Om man handlar på nätet ska man vara extra uppmärksam då det säljs produkter från länder som inte har samma lagkrav som i Europa, säger Cia Edlund.
Ett nytillskott på marknaden är laserbelysning. Det är ett energisnålt alternativ, men det finns andra risker. Människor, i synnerhet barn, bör inte belysas med laser.
– Laserbelysning är en starkt koncentrerad ljuspunkt som man inte bör titta in i. Det bör också varnas för att bestråla och blända trafik och det ska framgå vilken
laserklass produkten tillhör, säger Martin Lindgren på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.