Så löser de pendlarpusslet
Två heltidsjobb - det ena i Stockholm - och två förskolebarn.Ett pendlarpussel som Fålhagsfamiljen Ortsäter-Sundsten lägger varje dag.
Foto: Robert Johansson
- Då hamnar man precis vid utgången till pendeltågen vid spår 12. Det är faktiskt intressant hur utstuderat man beter sig som pendlare. Allt för att vinna någon minut.
Henrik Ortsäter jobbar heltid som forskare på Karolinska sjukhuset i Stockholm, och är en av Uppsalas 20 000 pendlare. Han är i ovanligt god tid till stationen den här morgonen, klockan är bara någon minut över halvnio. Dagens mest stressiga timme för hans del är över.
Vi vrider tillbaka klockan. Den är halvåtta, och Henrik Ortsäter och Tea Sundsten sitter med sönerna Axel och William Ortsäter vid det rödprickiga köksbordet i femrummaren på Väderkvarnsgatan och äter äggmackor.
- Lugnt? Ja, nu ja. Vi har ju inte börjat med påklädningen än, konstaterar Tea Sundsten.
Snart ska hon iväg till sitt heltidsjobb som läkare på Ackis och till morgonmötet som hon inte får missa. Därför är det oftast Henrik som lämnar barnen på förskolan.
- Det känns helt okej att Henrik pendlar. Vi försöker dela så mycket på vardagssysslorna vi kan. Med planering så funkar det, till exempel att ha något lättlagat hemma till middag.
Visst kan det vara stressigt att få vardagen att gå ihop, säger de.
- Men att vara småbarnsförälder innebär ju att man måste pussla. Jag vet inte om det skulle bli så mycket enklare om bägge jobbade här, säger Henrik.
I höst kommer faktiskt ingen av dem att arbeta i stan. Tea Sundsten har fått AT-tjänst i Jönköping, och flyttar dit med barnen. Där får hon hjälp med hämtning på förskolan av sina föräldrar som bor där. Henrik bor kvar i Fålhagen och pendlar till Stockholm på vardagarna och till Jönköping på helgerna.
- För lägenheten vill vi ha kvar. Det skulle kännas jättehemskt att släppa den, vi vill tillbaka hit när jag är klar med min AT. Vi älskar både lägenheten och Fålhagen, säger Tea.
- När vi köpte lägenheten jobbade jag inte i Stockholm. När jag sedan började pendla blev den ju ännu mer perfekt, säger Henrik.
En kvart senare är äggmackorna uppätna och tvåårige William rasande arg för att han måste byta pyjamasen mot vanliga kläder. Efter några svettiga minuter och imponerande effektivitet är såväl han som storebror påklädda, Tea sminkad och väskor packade.
- Det värsta är över, att lämna på förskolan brukar inte vara något problem, säger Henrik. Det blir det inte heller. Redan 13 minuter över 8 är det avklarat.
- Nu har jag massor med tid på mig. Är klockan däremot 25 över är det stressigt, har den hunnit bli halvnio försöker jag inte ens hinna med 8.40-tåget. Det är tur att jag har ett flexibelt jobb.
Vid halvsju på kvällen är Henrik hemma hos familjen igen. Då har de redan ätit middag, och det känns helt okej tycker han. Oftast.
- Ibland, om man saknat dem extra mycket eller något särskilt har hänt som man vill fira, känns det synd att missa den stunden tillsammans.
- Men det är en skön känsla att när tåget rullar in så är jag hemma om fem minuter. Tänk om man i stället bott i en annan stadsdel och varit tvungen att sätta sig på cykeln.
FAKTA
20 000 uppsalabor pendlar till en annan kommun. Det innebär att nästan var fjärde arbetande uppsalabo pendlar. Två tredjedelar av utpendlarna är män.
10 000 personer åker uppsalapendeln dagligen.
18 000 pendlar in till Uppsala från en annan kommun.
Fotnot: Statistik från 2006 från SCB.
20 000 uppsalabor pendlar till en annan kommun. Det innebär att nästan var fjärde arbetande uppsalabo pendlar. Två tredjedelar av utpendlarna är män.
10 000 personer åker uppsalapendeln dagligen.
18 000 pendlar in till Uppsala från en annan kommun.
Fotnot: Statistik från 2006 från SCB.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!