Så laddar du inför Reggaefestivalen

Reggaefestivalen bjuder på världsartister som Alpha Blondy och The Heptones. Men för många är kanske reggaemusiken fortfarande ett mysterium. UNT tog ett snack med Björn Owen Johansson, redaktör för Sveriges första reggaemagasin Reggae Galore, och lät honom ge tips så att du på bästa sätt ska ladda upp inför festivalen.

Björn Owen Johansson, som driver nättidskriften Reggae Galore.

Björn Owen Johansson, som driver nättidskriften Reggae Galore.

Foto:

Uppsala2009-08-03 14:17
- Det känns som att det finns en ganska initierad publik i Sverige som nog kan rätt mycket om reggae. Det märks inte minst under Uppsala Reggaefestival. Men jag tror att för många är reggae fortfarande bara Bob Marley, säger Björn Owen Johansson.
Sen 2007 driver han nättidskriften Reggae Galore som utkommer med ett nummer per månad. Tidigare i år kom tidskriften ut för första gången i tryckt form. I år besöker han för tredje året i rad Uppsala Reggaefestival, en festival som enligt Björn Owen Johansson har väldigt gott rykte både i Sverige och utomlands.
- Det är en fantastisk festival och det är nästan overkligt att ett litet land som Sverige kan få hit sådana otroligt stora och bra artister. Och det är framför allt artisterna som talar väldigt varmt om Uppsala Reggaefestival. Yareds engagemang är det många som är imponerade av, säger han.

Själv ser han fram emot att se världens kanske just nu hetaste dancehall artist Busy Signal och veteranerna i The Heptones.
- För mig är det de två som är det största artisterna i år.
Hur värmer du själv upp inför årets festival?
- Det blir mest jobb, vi gör mycket intervjuer och skriver. Reggaefestivalen är en stor möjlighet för oss att få göra artister med världsstjärnor. Det är som julafton, säger Björn Owen Johansson.

FILMER
1. Rockers (1978)

Ganska tafflig jamaicansk spelfilm om en yngling som försöker slå sig in i skivindustrin. På filmens plussida finns enorm charm, massor av kändisar bland huvud- och birollerna samt en kultstatus som gör den till ett evigt samtalsämne.

2. Dancehall Queen (1997)
Hyggligt bra film om det hårda livet på Kingstons bakgator. Och om vägen därifrån. Vi får följa gatuförsäljaren (och senare dansaren) Marcia på hennes väg från fattigdom och elände till framgång på Kingstons nattklubbar.

3. Musically Mad (2008)
Svenskproducerad dokumentär om den engelska dubscenen. Fantastiska porträtt och välgjorda intervjuer blandas med bastyngda liveklipp. En av de bästa reggaedokumentärerna någonsin.

BÖCKER
1. The Rough Guide to Reggae (Steve Barrow)

Allt du någonsin velat veta om reggae finns i den här boken. Fungerar utmärkt som uppslagsverk men går också bra att plöja från pärm till pärm - Med risk för att huvudet fylls av orimliga mängder onödig kunskap.

2. Dancehall - The Story Of Jamaican Dancehall Culture (Beth Lesser)
En fantastisk bok om den jamaicanska dancehallkulturen på åttiotalet. Genom Beth Lessers kameralins får vi följa med till den tid då dancehallscenen växte, frodades och tog nya vägar varje dag. Ett stort antal unika bilder, okomplicerade texter och ett format (stor som en LP-skiva) gör detta till tidernas snyggaste reggaebok.

3. Outernational (Kalle Assbring)
Fotobok om svenska Trinity Sound System med rysligt bra bilder av Kalle Assbring och intressanta texter av Nils Åkesson. Vi får följa Daddy Boastin och de andra såväl hemma i Sverige som i utlandet och dela både vardag och fest med ett av Sveriges äldsta soundsystems.

ALBUM
1. Burning Spear - Marcus Garvey (Island Records, 1975)

När man lyssnat sönder Bob Marleys roots-klassiker är Burning Spear ett naturligt nästa steg. Långsamt vaggande roots med klockrena arrangemang, djupt religiösa texter och en underbar röst gör Burning Spears album Marcus Garvey till ett av de bästa rootsalbumen någonsin. Bättre än de flesta Bob Marley-album rent av.

2. Buju Banton - 'Til Shiloh (Loose Cannon Records, 1995)
När Buju Banton, som dittills mest varit gapig, arg och homofobisk, vände sig till rastafari och sänkte tempot blev han en av reggaevärldens verkliga giganter. På 'Til Shiloh kommer hans djupa röst och socialt medvetna texter till sin rätt över tunga och samtidigt svängiga rytmer.

3. Busy Signal - Loaded (VP, 2008)
Busy Signal är en av dancehallvärldens absoluta toppnamn. Hans jämna och höga kvalitet märks inte minst på detta, hans senaste, album. Mörk gangsterromantik och en hel del snusk samsas om utrymmet och alla låtar, varenda en, är förbaskat bra. Perfekt uppladdning för Busys spelning på Uppsala Reggae Festival.

MAT
1. Ital Stew

Vegetarisk grönsaksgryta med kokosmjölk och färska örter. Serveras med Rice and Peas och äts helst till tonerna av riktigt tung roots reggae. Benhårda rastas vägrar att använda salt, men i det här fallet rekomenderar jag ett undantag.

2. Patties
Västindiska, ofta kryddstarka, piroger med fyllning av köttfärs, grönsaker, lamm eller salt fisk. Perfekt festivalsnack som fungerar lika bra vid lunch som vid midnatt på dansgolvet. Det jamaicanska ölet Red Stripe passar utmärkt till dessa kryddiga delikatesser.

3. Jerk Chicken
Jerk är en kryddblandning med bland annat kryddpeppar och chili, ofta med timjan, vitlök och kanel. Kycklingen marineras med kryddblandningen och tillagas över öppen eld, inte sällan i halva oljefat, och smakar fullkomligt fantastiskt. Färdig Jerk-krydda kan köpas i väldigt välsorterade livsmedelsbutiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!