Så kommer covid-vaccineringen gå till i Uppsala

Margareta Öhrvall är ny vaccinationssamordnare. I januari hoppas hon att vaccineringen mot covid-19 ska kunna börja i Uppsala län. Riskgrupper, vårdpersonal och äldre ska vaccineras först. Övriga får vänta.

"Många har lagt ned oerhört mycket kraft och energi på att få fram de nya vaccinerna. Då måste vi se till att vaccineringen fungerar", säger vaccinationssamordnare Margareta Öhrvall.

"Många har lagt ned oerhört mycket kraft och energi på att få fram de nya vaccinerna. Då måste vi se till att vaccineringen fungerar", säger vaccinationssamordnare Margareta Öhrvall.

Foto: Region Uppsala/Staffan Claesson/Sakchai Lalit

Uppsala2020-11-28 05:01

Margareta Öhrvall har tidigare varit chefsläkare på Akademiska sjukhuset. Sedan en vecka tillbaka har hon ansvaret för att samordna den massvaccinering mot covid-19 som snart ska börja i Region Uppsala. 

– En vaccinationsgrupp har jobbat med frågorna före mig. Min roll blir att hålla ihop allt. Många frågor är olösta kring logistiken, hur vi ska hantera och distribuera vaccinet som har tagits fram på rekordkort tid. Det är vår uppgift att se till att allt fungerar, säger hon.

När startar vaccineringen?

– Jag har inte något startdatum klart i dag. Vissa talar om att man ska kunna börja redan i december. Men jag skulle tro att vi kommer igång direkt efter årsskiftet, under januari. 

Vilka ska få vaccin först?

– Riskgrupper, äldre över 70 år och vårdpersonal. De utgör ungefär en tredjedel av länets befolkning. De som bor på äldreboenden hoppas vi ska vaccineras där. Riskgrupperna kommer att få en tid på en vårdcentral eller på en vaccinationsbyrå. Om de själva ska boka tid eller om regionen ska kalla dem har vi inte avgjort ännu.

undefined
Margareta Öhrvall är ny vaccinationssamordnare.

När ska resten av befolkningen få sitt vaccin?

– Folkhälsomyndigheten räknar med att kunna börja med allmänna vaccinationer sent under våren eller i början av sommaren. Information om hur det ska gå till kommer. Vaccinationen är gratis och frivillig. Det finns inga krav på att vaccinera sig.

Ska vårdcentraler och vaccinationsbyråer göra hela jobbet?

– Ja. Vi för en dialog med vaccinationsbyråerna om det nu. Vi räknar med att vaccinationen av riskgrupperna kommer att ta hela våren. Varje person får en egen tid för vaccination på grund av smittrisken. Vi får inte ha en massa folk i våra väntrum och ingen kommer att stå i långa köer utomhus som under svininfluensan för ett antal år sedan. Då skulle hela befolkningen vaccineras under kort tid.

Vissa andra regioner har bokat upp exempelvis idrottsanläggningar för vaccination. Varför gör ni inte det?

– På grund av smittrisken. Vi satsar i stället allt på att vaccinera riskgrupperna i ett första skede.

Staten har tecknat avtal om att köpa in fyra olika sorters vaccin, om de godkänns. Vilket vaccin Region Uppsala får först är inte klart. Ett vaccin kommer från läkemedelstillverkaren Pfizer och måste lagras i minus 70 grader för att inte förstöras. 4,5 miljoner doser har regeringen tecknat avtal om att köpa. Just nu pågår en inventering av hur många frysar som håller minus 70 grader på Akademiska och på Uppsala universitet.

– Jag hoppas och tror att de frysar som finns kommer att räcka. Vi räknar dessutom inte med att få allt vaccin på en gång utan distribuerat i mindre omgångar. Övriga vacciner kan lagras i vanliga kylskåp.

undefined
Direkt efter årsskiftet hoppas man att covidvaccineringen ska kunna påbörjas i Uppsala län.

All annan utrustning då. Finns den?

– Vi har kanyler, sprutor, skyddsutrustning och annat som behövs för att börja vaccineringen. Mer är beställt och på väg in så allt är på gång.

Är alla garanterade en dos?

– Ja. Alla från 18 år och uppåt. Vi kommer att informera alla länsbor om att vaccination är en möjlighet som man ska överväga att ta och hur man går tillväga. De flesta svenskar är också positiva till vaccinering.

Vaccineringen kostar stora pengar. Vem betalar kalaset?

– Staten står för hela vaccinkostnaden. Vem som ska betala för personal, material och andra kringkostnader är inte klart. Förhandlingar pågår om det med staten, säger Margareta Öhrvall.

Vaccin till alla

Regeringen har beslutat att via EU köpa covid-19 vaccin från läkemedelsbolaget Pfizer/BioNTech. Det ger Sverige tillgång till ungefär 4,5 miljoner doser av vaccinet. 

Sedan tidigare finns ett liknande EU-avtal med läkemedelsbolagen AstraZeneca och Janssen Pharmaceutica NV. Fler avtal kan komma framöver.

Totalt har Sverige tecknat avtal om att köpa så många doser av olika vaccin så det räcker till hela befolkningen. En förutsättning är att vaccinerna blir godkända.

Källa: Regeringen

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!