Så klarar du skoskavet

UNT fortsätter serien om sommarplågor, nu har turen kommit till skoskavet. Nya sandaler kan vara både en vägsignelse och förbannelse, vi har bett proffsen om hjälp så att du ska kunna få njuta fullt ut av sommaren.

- Nej det går bra, svarar Da Hui Yang på frågan om hon har några skoskavsproblem. 
Och du klarar av att gå i klackar?
- Ja, jag gillar det!

- Nej det går bra, svarar Da Hui Yang på frågan om hon har några skoskavsproblem. Och du klarar av att gå i klackar? - Ja, jag gillar det!

Foto: Joanna Korbutiak

Uppsala2015-07-07 13:30

De flesta känner igen känslan. När värmen kommer kastar vi strumporna och låter tårna andas fritt i nya sandaler. Men lika säkert som att det fläktar fint om fossingarna är att skavsåren dyker upp som ett brev på posten efter en dag i sommarskorna.

Sophie Arnesved på Scorett är helt klar med vad den viktigaste åtgärden är.

– Provgå hemma och se så att skorna passar bra på just din fot. Även om skorna sitter bra kan nya skor orsaka skoskav ändå. Se alltid till att inte ta på dig helt nya skor för en hel dags användning, det är mycket bättre att gå in dem några timmar i taget så de formar sig bra efter din fot utan att skoskav hinner uppstå.

Hon berättar att skoskavsplåster kan vara räddningen för den som inte har tid att gå in sina sandaler utan måste använda sina sandaler direkt.

– De fungerar nämligen även förebyggande.

LÄS MER: Låtarna som blir årets sommarplågor

Utöver plåster finns olika sulor, fotstöd och hälkuddar som kan hjälpa till för att förebygga skavsår.

– Till sandaler och flip-flops kan man exempelvis använda halvsulor eller minikuddar som klistras i skorna. De finns både i skinn och i gel i olika former för att kunna placeras på valfritt känsligt ställe.

Om man väl har ett skavsår, vad gör man då?

– Då ska man vänta med att använda skorna man fått skoskav av tills det läkt.

Ett annat tips är att den som har möjlighet bör skaffa sig minst två par sandaler, så att det går att variera.

– Både för att undvika skoskav och för att sandalerna ska hålla längre är det bra att byta skor varje dag. Tänk på att dina fötter svullnar en varm sommardag så köp inte för små storlekar, Sophie Arnesved på Scorett.

Maj-Len Eingård är medicinsk fotterapeut på Maj-Lens fotvård och hon poängterar också det här med att fötterna sväller när det blir varmt.

– När man provar ut nya skor så bör man göra det på eftermiddagen.

Hon säger också att man inte ska ta sönder sina blåsor, utan låta dem torka ut.

När man väl fått skoskav finns det inte mycket fotterapeuterna kan göra, men om det däremot går över i nageltrång, då bör man söka hjälp.

– Sen upplever många att det är väldigt smärtsamt med spruckna hälar på sommaren. Man tänker att åh så skönt med sommar och att vara barfota, men sen så gör det bara ont. Då gäller det att fila och smörja in fötterna varje gång man duschar.

Varje gång?

– Ja, det bör alla göra. Man ska inte fila torra fötter, utan passa på när de är fuktiga. Ett fotbad med vanlig gulsåpa är heller aldrig fel. Var rädd om dina fötter och vårda dem ömt!

Sommarserie

Under sommaren tittar UNT närmare på olika sommarplågor och vi börjar vår serie med orginalplågan - nämligen hitlåtarna som spelas sommaren igenom.

Vilka andra sommarplågor finns? Mygg, rötmånad, sand i skorna eler något helt annat?

Tipsa oss i kommentarsfältet eller maila på 72018@unt.se, det går även bra att sms till 72018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!