Så klarar du rötmånaden

Det finns mycket att göra för att undvika matförgiftning under rötmånaden. ”För det mesta är magsjuka ofarligt, men i sällsynta fall kan det gå riktigt dåligt”, säger Jonas Toljander på Livsmedelsverket.

Begreppet rötmånad härstammar från Bondepraktikan, en slags handbok för bönder som utgavs för första gången i Tyskland i början av 1500-talet.

Begreppet rötmånad härstammar från Bondepraktikan, en slags handbok för bönder som utgavs för första gången i Tyskland i början av 1500-talet.

Foto: Robert Henriksson/SVD/TT

Uppsala2019-07-24 13:00

– Köttfärs är det allra viktigaste att inte slarva med. Lagar man exempelvis hamburgare ska de alltid vara helt genomstekta, säger Jonas Toljander.

Han är mikrobiolog och jobbar på Livsmedelsverket med bland annat riskvärdering. Han bekräftar att det nu råder rötmånad. Det innebär att värmen gör det svårt att hålla mat färsk och fräsch, vilket i det gamla bondesamhället antogs vara extra knepigt under några veckor med start i slutet av juli.

– Men egentligen har det inget med en viss tidpunkt på året att göra, utan det är vädret som är avgörande, säger Jonas Toljander.

Livsmedelsverket lyfter under dessa varma veckor ett varningens finger kring alla sorters kött och fisk, men även frukt och bröd påverkas av hettan. Jonas Toljander tipsar om att ta med sig en kylväska när man handlar mat, för att hålla sina varor kylda. Han framhåller också att de mögelsvampar och bakterier som angriper livsmedel oftast är ofarliga, men att några av dem kan leda till matförgiftning.

– För det mesta är den magsjuka som man drabbas av ofarlig, men i sällsynta fall kan det gå riktigt dåligt. I riskgrupper – som småbarn och äldre – inträffar några dödsfall per år.

Finns det något livsmedel som klarar sig bättre än andra i värmen?

– Mjölk är helt ofarligt att dricka även om man glömmer kvar den på diskbänken i några timmar. Men om den smakar konstigt kan man exempelvis använda den i en pannkakssmet.

Läs fler tips om hur du klarar rötmånaden på unt.se.

Livsmedelsverkets rötmånadstips

- Håll maten kall på väg från butiken.

- Tvätta händerna ordentligt innan du lagar mat.

- Ha det ordentligt kallt i kylskåpet. Lagom temperatur är +4 grader.

- Ta inte fram mer mat än du tror kommer att gå åt.

- Håll varm mat varm och kall mat kall.

Källa: www.livsmedelsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!