Så klarar du fattigmånaden

Januari är en månad fylld av utgifter och för många kan det bli knapert att klara sig fram tills nästa löning eller bidrag. UNT ger dig de bästa spartipsen.

Uppsala studentkårs vice ordförande Miranda Cox delar emd sig av sina bästa spartips.

Uppsala studentkårs vice ordförande Miranda Cox delar emd sig av sina bästa spartips.

Foto: Marjo Palokangas

Uppsala2016-01-08 15:05

Det finns en grupp i samhället som ständigt klagar på att de har för lite pengar, nämligen studenter. Så vilka är bättre att fråga om snåltips än dem? UNT har pratat med Miranda Cox som är vice ordförande för Uppsala studentkår och därmed något av en expert, både på att vara student och på studenters levnadsvillkor.

Fast nu jobbar du - kan du verkligen identifiera dig med studenternas knapra ekonomi?

– Jag är arvoderad som vice ordförande, men grejen är den att i slutändan får jag ut samma summa som CSN eftersom jag behöver betala tillbaka på mitt lån.

Okej, vad är dina bästa spartips så här under årets tuffaste månad?

– Något som du kan spara mycket på är att dumpstra kasserad mat från livsmedelsbutikernas containrar. Nästan alla livsmedelsbutiker slänger mat som fortfarande går att äta, bara för att den fått en skråma eller passerat sitt utgångsdatum.

LÄS MER: Dumpstringproffsets tips

Dumpstring har blivit populärt på senare år, men om du tar mat ur låsta containrar är det brottsligt. Ett råd är därför att hålla dig till de öppna.

– Det andra tipset är att man ska handla begagnat i stället för nytt, på second hand-butiker eller via köp och bytes-sajter på sociala medier. Det finns även grupper på exempelvis facebook där personer skänker bort grejer till den som behöver.

Sedan finns det mer drastiska medel att ta till.

– Byt stil! Lär dig att klippa ditt eget hår och laga dina kläder. Ihop med second hand-shoppandet kommer du att få en härlig skräp-indie-look, skrattar Miranda Cox.

För den som är student finns ytterligare knep att ta till.

– Nu vid terminsstart så ordnas flera olika reccemottagningar för nya studenter. Gå dit och plocka på dig gratisgrejer från de olika montrarna. Men låt dig inte förblindas av godiset, gå på hårdvaran med pennor, block och post-it-lappar. Var inte generad, ta med en ryggräck!

Om man behöver pengar då?

– Då tycker jag att man ska söka stipendium, även om man inte tror att man är kvalificerad. Universitetet, nationerna och studentkåren har stipendium och det här är pengar som måste delas ut. Vilket innebär att du kan ha chans att få stipendium även om du inte uppfyller alla krav som anges.

Har du själv några pank-minnen?

– Framförallt kommer jag att tänka på alla fantasifulla "recept" som man kan ta till i slutet av månaden när man bara har några få grejer hemma. Ibland blir det bra. Ibland blir det verkligen inte bra.

Någon särskild rätt du vill varna för?

– Vita bönor i tomatsås med makaroner. Det var äckligt.

Så klarar du januari

1. Dumpstra

Livsmedelsaffärerna slänger fullt ätbar mat, den kan du plocka på dig.

2. Handla secondhand

Strunta i nytt och shoppa i stället begagnat.

3. Byt stil

Lär dig klippa ditt eget hår, kanske kräver det ett stilbyte, men det kan det vara värt.

4. Leta gratisgrejer på mässor

Vid terminsstart ordnas reccemottagnignar där det bjuds på en hel del smått och gått.

5. Sök stipendium

Den som är student kan söka en uppsjö av stipendier från universitetet, nationerna och studentkåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!