Så klarar du av livet med två barn

Många föräldrar blir överrumplade av kaoset och känslan av otillräcklighet när barn nummer två kommer. Men försök att acceptera situationen, planera vardagen och kom ihåg att det är värst i början.

Livet med två barn kan vara mer än dubbelt så intensivt som livet med ett barn.

Livet med två barn kan vara mer än dubbelt så intensivt som livet med ett barn.

Foto: Shutterstock

Uppsala2013-01-10 11:02

Ingen får sova, ingen får egentid – och vem hinner ta disken när bebisen har kolik och syskonet har ett svartsjukeutbrott? När andra barnet kommer är det lätt att man känner sig otillräcklig, och de första månaderna som tvåbarnsfamilj är ofta omtumlande.
– Visst är det en omställning, även om jag tycker att det där med tvåbarnschock är lite av en myt, säger bvc-sköterskan Monica Wiman.
Hon möter många nyblivna tvåbarnsföräldrar som förvånas av den enorma logistiken som följer med andra barnet.
– Med ett barn kan man slänga ner några blöjor i väskan och ge en flaska välling i bilen när man har bråttom, men med två barn som har olika behov krävs mer struktur, säger hon.

Det är vanligt att tvåbarnsföräldrar känner dåligt samvete för att de inte hinner med båda sina barn. Men Monica Wiman tycker att man ska försöka släppa skuldkänslorna.
– Det äldre syskonet klarar omställningen. Det är klart att tillvaron gungar för honom eller henne, men att få syskon är en naturlig utveckling i livet.
Ett annat överlevnadsknep är att tillfälligt sänka förväntningarna på vardagen och försöka göra livet så enkelt som möjligt.
– Den första tiden råder undantagstillstånd, strunt samma om syskonet får titta mer på tv eller om middagen inte blir den mest näringsriktiga just då. Kom ihåg att det är en begränsad tid, sedan kan man återgå till rutinerna, säger Monica Wiman.
Tänk också på att den förälder som inte är hemma den första tiden behövs mycket mer än tidigare. Lättnaden för hemmaföräldern när nyckeln sätts i dörren är ofta stor.
– Man behöver vara två så mycket som möjligt i början. Försök också att beskriva er vardag för varandra, så ökar förståelsen. Prata om hur veckan ser ut, hur ni vill ha det, hur det kommer att bli.

I syskongruppen på barnavårdscentralen märker Monica Wiman ett stort behov hos nyblivna tvåbarnsföräldrar att prata med varandra om hur de har det och hur livet har förändrats. Men ganska snart avtar det behovet, i takt med att vardagen börjar återkomma.
– När bebisen slutar vara spädbarn sker någon form av stabilisering, han eller hon kan suga på nappen och ligga bredvid när man läser en saga för syskonet.
Det är det första steget, sedan kommer nästa fas, då barnen kan sitta i badkaret tillsammans. Så småningom sitter de vid frukostbordet och äter samma sak, och ju mer lika barnens behov blir, desto lättare blir livet som tvåbarnsförälder.
– Eftersom man redan upplevt bebistiden en gång vet man att den tiden då den ena föräldern sover på soffan varannan natt och allt kretsar kring det praktiska har ett slut, säger Monica Wiman.

Så klarar du den första tiden

+ All form av framförhållning och planering underlättar vardagen. Lägg fram kläder till alla på kvällen, packa skötväskan i god tid, försök att förutse din dag och vilka behov som kan uppstå.

+ Prata med andra flerbarnsföräldrar – både för att få vardagstips, diskutera känslor som väcks och höra att det är fler än du som blir irriterad på syskonet eller gråter av trötthet ibland.

+ Ta det lugnt på dagen om syskonet är på förskolan, det är inte många timmar man har att spela på så boka inte in ett fullspäckat schema. Du behöver egen tid med bebisen, men också hinna vila om nätterna är jobbiga.

+ Kom ihåg att den första perioden är begränsad. Sedan kommer en ny tid, med gemensamma rutiner för barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om