Överläkaren Kristina Glise tipsar om hur du på bästa sätt kommer tillbaka till jobbet.
Hur kan man undvika jobbångesten?
– Avdramatisera det hela. Det är ju ett återkommande scenario varje år och man överlever. För att göra obehaget mindre är det bra att planera upp sin första vecka och att inte göra allt första dagen. Bestäm dig för i vilken ordning du ska beta av sakerna – då kommer det att kännas bättre, säger Kristina Glise, överläkare och chef för patientmottagningen vid Institutet för stressmedicin i Göteborg.
Hur gör man övergången från semester till arbete så smidig som möjligt?
– De sista dagarna före semester bör man försöka återgå till normal dygnsrytm. Kliv upp och ät frukost och om du under semestern lagt dig sent på kvällarna, lägg dig i tid. Om du har ett jobb där det är möjligt, kan det vara bra att börja på en onsdag, så känns inte veckan lika tung.
Om det känns tungt på jobbet de första dagarna, vad kan man då göra?
– Hösten består av en lång räcka av dagar och det kan tyckas oändligt till jul, så varför inte belöna sig med att ta en eller två långhelger under hösten.
Att återgå till jobbet kan för en del kännas tungt, men vilka positiva saker för arbete med sig?
– Arbete är socialt främjande och det skapar mycket glädje att träffa sina kollegor. Möjligheten att göra kreativa saker kommer ju också med arbetet.
Till nästa sommar då, hur använder man semestern på smartast sätt?
– Generellt kan man säga att de som använder semestern till att röra på sig, kommer att ha mer energi när de börjar jobba, än de som bara legat i hängmattan.